Elektyw kierunkowy I: Postępowanie dietetyczne w wybranych schorzeniach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F1.EK12.NM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy I: Postępowanie dietetyczne w wybranych schorzeniach |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 1 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Aktualne zalecenia żywieniowe w prewencji wybranych chorób. Rodzaje norm żywienia. Edukacja żywieniowa iw dietoterapii. Klasyfikacja diet. Otyłość etiologia i patogeneza. Czynność endokrynna adypocytów. Diety niekonwencjonalne stosowane w redukcji masy ciała. Naturalne substancje wspomagające proces redukcji masy ciała. Wybrane składniki bioaktywne w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Tematyka ćwiczeń Opracowanie jadłospisów dla pacjentów cierpiących na różne schorzenia. Przygotowanie racji pokarmowych na podstawie przygotowanych jadłospisów. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych dietach. Oznaczanie zawartości polifenoli ogółem w wybranych dietach i napojach. Analityczna ocena zawartości energii i białka tłuszczu i popiołu w przygotowanych dietach. Analityczna ocena zawartości chlorku sodu i wapnia w przygotowanych dietach. Oznaczanie zawartości izotiocyjanianów w wybranych produktach spożywczych. Oznaczenie zawartości żelaza w wybranych racjach pokarmowych i produktach spożywczych. |
Literatura: |
Jarosz M., 2017. Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu,. Wyd IŻŻ Warszawa Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. PZWL Warszawa. Payne A., Barker H. 2010. „Dietetyka i żywienie kliniczne”. Elsevier Urban & Partner Daniluk J. Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Efekty uczenia się: |
Student zna w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, a także identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych, które można modyfikować w celu otrzymania określonej charakterystyki i funkcjonalności. objawy oraz przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych wynikające ze złego sposobu żywienia i/lub stanu odżywienia. zasady postępowania dietetycznego w wybranych schorzeniach, w tym żywienia różnych grup populacyjnych oraz zasady żywienia zbiorowego. Student rozumie pozyskać potrzebne informacje naukowe z literatury, baz danych oraz innych źródeł, dokonać ich interpretacji oraz opracować ich syntetyczną analizę z poprawną dokumentacją. pracować w zespole pełniąc w nim różne role, w tym kierowniczą, planować i realizować swoje uczenie się oraz motywować w tym zakresie innych. samodzielnie zaplanować i wykonać określone zadania badawcze w zakresie nauki o żywności i żywienia człowieka zdrowego i chorego; dokonać samodzielnej, wszechstronnej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych, krytycznie ocenić różne rozwiązania techniczne i technologiczne oraz dokonać wyboru i modyfikacji działań (w tym metod, technik i technologii) mających na celu poprawę jakości życia człowieka. zaprezentować zasady racjonalnego żywienia i wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka, zidentyfikować błędy żywieniowe (uwarunkowane również kulturowo, religijnie i etycznie), wskazać działania korygujące i profilaktyczne w tym zakresie oraz właściwie dobrać metody edukacji zdrowotnej i żywieniowej. Student jest gotów do uczestniczenia w pracach naukowych z zakresu żywienia człowieka, dietetyki oraz badania jakości żywności oraz odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego. świadomej oceny poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podejmowania działań zwiększających aktywność zawodową i społeczną środowiska, w którym żyje i pracuje. świadomego uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności oraz do przygotowania i przekazania społeczeństwu informacji o zasadach prawidłowego żywienia |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin z wykładów przeprowadzany w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie : - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów i jadłopspisu - udział w ocenie końcowej modułu 25%, - testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej - udział w ocenie końcowej modułu 25%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
WYK
SO CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
N WYK
CWL
CWL
WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 28 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Kornelia Kaczmarska, Aneta Kopeć, Marta Kotuła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
ematyka wykładów Aktualne zalecenia żywieniowe w prewencji wybranych chorób. Rodzaje norm żywienia. Edukacja żywieniowa iw dietoterapii. Klasyfikacja diet. Otyłość etiologia i patogeneza. Czynność endokrynna adypocytów. Diety niekonwencjonalne stosowane w redukcji masy ciała. Naturalne substancje wspomagające proces redukcji masy ciała. Wybrane składniki bioaktywne w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Tematyka ćwiczeń Opracowanie jadłospisów dla pacjentów cierpiących na różne schorzenia. Przygotowanie racji pokarmowych na podstawie przygotowanych jadłospisów. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych dietach. Oznaczanie zawartości polifenoli ogółem w wybranych dietach i napojach. Analityczna ocena zawartości energii i białka tłuszczu i popiołu w przygotowanych dietach. Analityczna ocena zawartości chlorku sodu i wapnia w przygotowanych dietach. Oznaczanie zawartości izotiocyjanianów w wybranych produktach spożywczych. Oznaczenie zawartości żelaza w wybranych racjach pokarmowych i produktach spożywczych. |
|
Literatura: |
Jarosz M., 2017. Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu,. Wyd IŻŻ Warszawa Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. PZWL Warszawa. Payne A., Barker H. 2010. „Dietetyka i żywienie kliniczne”. Elsevier Urban & Partner Daniluk J. Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
SO CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
N WYK
CWL
CWL
WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 28 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Kinga Dziadek, Aneta Kopeć, Marta Kotuła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
ematyka wykładów Aktualne zalecenia żywieniowe w prewencji wybranych chorób. Rodzaje norm żywienia. Edukacja żywieniowa iw dietoterapii. Klasyfikacja diet. Otyłość etiologia i patogeneza. Czynność endokrynna adypocytów. Diety niekonwencjonalne stosowane w redukcji masy ciała. Naturalne substancje wspomagające proces redukcji masy ciała. Wybrane składniki bioaktywne w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Tematyka ćwiczeń Opracowanie jadłospisów dla pacjentów cierpiących na różne schorzenia. Przygotowanie racji pokarmowych na podstawie przygotowanych jadłospisów. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych dietach. Oznaczanie zawartości polifenoli ogółem w wybranych dietach i napojach. Analityczna ocena zawartości energii i białka tłuszczu i popiołu w przygotowanych dietach. Analityczna ocena zawartości chlorku sodu i wapnia w przygotowanych dietach. Oznaczanie zawartości izotiocyjanianów w wybranych produktach spożywczych. Oznaczenie zawartości żelaza w wybranych racjach pokarmowych i produktach spożywczych. |
|
Literatura: |
Jarosz M., 2017. Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu,. Wyd IŻŻ Warszawa Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. PZWL Warszawa. Payne A., Barker H. 2010. „Dietetyka i żywienie kliniczne”. Elsevier Urban & Partner Daniluk J. Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
WYK
SO CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
N WYK
CWL
CWL
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 28 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Kinga Dziadek, Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
ematyka wykładów Aktualne zalecenia żywieniowe w prewencji wybranych chorób. Rodzaje norm żywienia. Edukacja żywieniowa iw dietoterapii. Klasyfikacja diet. Otyłość etiologia i patogeneza. Czynność endokrynna adypocytów. Diety niekonwencjonalne stosowane w redukcji masy ciała. Naturalne substancje wspomagające proces redukcji masy ciała. Wybrane składniki bioaktywne w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych. Tematyka ćwiczeń Opracowanie jadłospisów dla pacjentów cierpiących na różne schorzenia. Przygotowanie racji pokarmowych na podstawie przygotowanych jadłospisów. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych dietach. Oznaczanie zawartości polifenoli ogółem w wybranych dietach i napojach. Analityczna ocena zawartości energii i białka tłuszczu i popiołu w przygotowanych dietach. Analityczna ocena zawartości chlorku sodu i wapnia w przygotowanych dietach. Oznaczanie zawartości izotiocyjanianów w wybranych produktach spożywczych. Oznaczenie zawartości żelaza w wybranych racjach pokarmowych i produktach spożywczych. |
|
Literatura: |
Jarosz M., 2017. Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu,. Wyd IŻŻ Warszawa Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. PZWL Warszawa. Payne A., Barker H. 2010. „Dietetyka i żywienie kliniczne”. Elsevier Urban & Partner Daniluk J. Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.