Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Doświadczalnictwo i techniki obliczeniowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.AOZ.DTO1A.NM.TTZTA
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Doświadczalnictwo i techniki obliczeniowe
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z zasadami składu tekstu komputerowego, zastosowania statystyki do opracowywania wyników badań oraz sposobami prezentacji danych w przy wykorzystaniu różnych programów.

Pełny opis:

Cwiczenia:

Sposoby szukania literatury naukowej przy użyciu komputerów. Komputerowa baza danych FSTA (5h). Wyznaczanie średniej, odchylenia standardowego współczynnika zmienności, korelacji liniowej. Wykorzystanie komputerów i programu Excel 2000 (5h). Analiza wariancji przy klasyfikacji pojedynczej, obliczanie z wykorzystaniem komputerów i programu Excel 2000 (5h). Analiza wariancji przy klasyfikacji podwójnej, obliczanie z wykorzystaniem komputerów i programu Excel 2000 (5h). Sposoby prezentacji wyników badań laboratoryjnych za pomocą programów komputerowych (5h). Wykonywanie obliczeń statystycznych i przygotowywanie wykresów w OpenOffice(5h)

Literatura:

Literatura:

Augustyniak L. 2003 Teoria pomiarów w przykładach Akademia Morska Gdynia

Bożyk Z. Rudzki W. 1977. Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa

CEEAM (pr. zbiorowa) 2004 Ocena i kontrola jakości wyników analitycznych, CEEAM Gdańsk

Hyk W., Stojek Z. 2000 Analiza statystyczna w laboratorium analitycznym, Komitet Chemii Analitycznej PAN Warszawa

Lewicki P.P. (red) 1981 Ćwiczenia z elementów miernictwa i maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym, SGGW-AR Warszawa

Respondowski R. 1999 Opracowanie wyników pomiarów fizycznych, Wydawnictwo PŚ Gliwice

Taylor J.R. 1999 Wstęp do analizy błędu pomiarowego PWN Warszawa

Weiner J. 2000 Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych, PWN Warszawa

Williams R. 2003 Jak składać tekst, Helion Gliwice

Ziomek M.J. 1958 Metody graficzne w statystyce, PWG Warszawa

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)