Elektyw specjalizacyjny II - Analiza instrumentalna w badaniu żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.AOZ.9S04A.NM.TTZTA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny II - Analiza instrumentalna w badaniu żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi technikami instrumentalnymi stosowanymi przy określaniu właściwości żywności oraz wykrywaniu i oznaczaniu zawartości składników żywności oraz zanieczyszczeń. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Metody instrumentalne w oznaczaniu podstawowych składników żywności (urządzenia Buchi, Tecator, Gerhardt, Leco, analizatory uniwersalne) 1h; 2.Analiza spektrofotometryczna 2 h; 3.Spektrometria atomowa, inne techniki w analizie pierwiastków 4h; 4.Chromatografie cieczowa, cienkowarstwowa, bibułowa, żelowa, fluidalna, kapilarna, planarna, jonów, inne techniki rozdziału 4h; 5.Reologia oraz badania wiskozymetryczne, analiza tekstury 4h. Ćwiczenia: 1.Oznaczanie podstawowych składników żywności - 3h; 2.Rozdział składników i analiza metodą HPLC 3h; 3.Badania właściwości reologicznych i teksturalnych żywności 3h; 4.Analiza spektrofotometryczna żywności 3 h; 5.Oznaczanie składników mineralnych metodą spektrometrii atomowej 3h. |
Literatura: |
1.Beaty R.C. 1988. Podstawy, aparatura i metodyka atomowej spektrometrii absorpcyjnej. Perkin Elmer. 2.Bourne M.C. 2002 Food texture and viscosity. Academic Press, New York. 3.Cygański A. 1993. Metody spektroskopowe w chemii analitycznej. WNT, Warszawa. 4.Hulanicki A. 2001. Współczesna chemia analityczna. WNT. Warszawa 5.Jankiewicz M. Kędzior Z (red.) 2001. Metody pomiarów i kontroli jakosci w przemysle spozywczym i biotechnologii. Wydawnictwo AR, Poznań 6.Klepacka M. (red.) Analiza żywności. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1997 7.Krełowska-Kułas M. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa 1993 8.Masłowska J. (red.) Instrumentalne metody identyfikacji i oznaczania składników żywności, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej Łódź 1997. 9.Rao M.A. 1999. Rheology of fluid and semisolid foods. Aspen Publishers Inc., Maryland. 10.Szczepaniak W. Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN Warszawa 1997 11.Witkiewicz Z. Podstawy chromatografii. WNT, Warszawa 1995 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.