Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw kierunkowy I - Żywność wygodna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.AOZ.9K02A.NM.TTZTA
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw kierunkowy I - Żywność wygodna
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiadomości na temat: produkcji, rodzaju, przeznaczenia i wykorzystania żywności wygodnej oraz przedstawienie korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania żywności wygodnej dla organizmu człowieka.

Pełny opis:

Wykłady:

Charakterystyka ogólna żywności wygodnej, rodzaje, możliwości wykorzystania. Wartość odżywcza i walory sensoryczne (2h). Żywność minimalnie przetworzona. Minimalne przetwarzanie owoców, warzyw, mięsa, ryb. Wartość odżywcza. Dobra Praktyka Produkcyjna minimalnego przetworzenia (2h). Metody utrwalania żywności wygodnej, Żywność utrwalana w niskich i wysokich temperaturach. Żywność pakowana w zmodyfikowanej atmosferze (2h). Składniki żywności wygodnej. Susze owocowe, warzywne, ziemniaczane. Koncentraty obiadowe, deserowe, zbożowe (2h). Tłuszcz w żywności wygodnej. Rola tłuszczu w żywieniu. Tłuszcze smażalnicze i tłuszcze specjalne (2h). Higiena produkcji żywności wygodnej. Zagrożenia mikrobiologiczne i wymagania higieniczne przy produkcji żywności wygodnej (2h). Żywność dietetyczna. Dietetyczne środki spożywcze. Żywność dla sportowców i żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych (3h).

Literatura:

Literatura:

Świderski F. (red) 2003. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Wydawnictwo SGGW

Świderski F. (red) 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT W-wa

Kołożyn-Krajewska D. (red) 2003. Higiena produkcji żywności, Wydawnictwo SGGW

Gruda Z., Postolski J. 1999. Zamrażania żywności, WNT W-wa

Materiały Konferencji Naukowej 1997. Żywność przetworzona minimalnie, PTTŻ, Kraków

Hasik J., Hryniewski L., Grymisławski M. 1999. Dietetyka, PZWL

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)