Elektyw specjalizacyjny III: Podstawy biofizyki żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.AOZ.09E31.SM.TTZTA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny III: Podstawy biofizyki żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem prowadzenia przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących fizycznych właściwości żywności oraz metod instrumentalnych w ich analizie. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Podstawowe właściwości fizyczne żywności i metody ich analizy. 2. Właściwości reologiczne. Klasyfikacja cieczy. Właściwości lepkosprężyste. Wiskozymetria i reometria. 3. Mechaniczne i teksturalne właściwości żywności i ich analiza. 4. Właściwości termiczne żywności i metody termoanalityczne w ich badaniu. 5. Właściwości powierzchniowe. Tworzenie i stabilizacja emulsji. Tensometria. 6. Nowoczesne metody mikroskopowe w analizie żywności. 7. Właściwości elektryczne, magnetyczne, elektromagnetyczne i akustyczne żywności. Tematyka ćwiczeń 1. Wpływ temperatury i stężenia na lepkość cieczy. 2. Wykorzystanie skrobi modyfikowanych do modelowania właściwości reologicznych ketchupu. 3. Wpływ wybranych hydrokoloidów na właściwości teksturalne żeli. |
Literatura: |
Bourne M. Food texture and viscosity. Concept and measurement. Academic Press, 2002. Figura L.O., Teixera A.A. Food Physics. Physical properties – measurement and applications. Springer, Berlin Heidelberg, New York 2007. Jankierwicz M., Kedzior Z. Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań 2001. Miedziejko E. (red.) Agrofizyka i biofizyka: podstawowe zagadnienia i ćwiczenia laboratoryjne. Wydawnictwo AR w Poznaniu, Poznań 1996. Rao M.A. Rheology of fluid and semisolids foods. Principles and applications. Springer, 1999. Sahin S., Sumnu S.G. Physical properties of foods. Springer 2006. Walstra P. Physical chemistry of foods. Mercel Dekker Inc. 2001. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.