Seminarium dyplomowe i praca inżynierska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SPIk.SI.TTDDX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe i praca inżynierska |
Jednostka: | Katedra Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
8.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy na temat wykorzystania literatury naukowej, planowania eksperymentów naukowych i rzetelnej interpretacji wyników w pracach pisemnych oraz w prezentacjach ustnych. |
Pełny opis: |
Omówienie struktury pracy pisemnej. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie działalności naukowej Instytutu, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków; Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów na temat założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M. 2001. Poradnik dla dyplomantów. Wyd. AR w Lublinie. 2. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa. 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z zakresu nauki o żywności Uzupełniająca 1. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie http://wtz.ur.krakow.pl/zasoby/8/Procedura.pdf 2. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: formułować cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruować tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy na temat zagadnień związanych z syntezą i zastosowaniem związków chemicznych oraz podstaw nanotechnologii w przemyśle żywnościowym. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotować i przedstawiać pracę/prezentację (pisemną lub ustną) na temat zagadnień związanych z syntezą i zastosowaniem związków chemicznych oraz podstaw nanotechnologii w przemyśle żywnościowym. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: wykazywania aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z syntezą i zastosowaniem związków chemicznych oraz podstaw nanotechnologii w przemyśle żywnościowym. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wygłoszenie 2 prezentacji związanych z realizowaną pracą inżynierską (jedna dotycząca zagadnień teoretycznych związanych z pracą, druga dotycząca uzyskanych wyników i wniosków), ocena aktywności na zajęciach, oddanie 1 pracy seminaryjnej w wersji drukowanej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Karen Khachatryan | |
Prowadzący grup: | Paweł Szlachcic | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Karen Khachatryan | |
Prowadzący grup: | Karen Khachatryan, Paweł Szlachcic | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.