Seminarium dyplomowe i praca inżynierska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SPIj.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe i praca inżynierska |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
8.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Seminarium Tematyka zajęć: Omówienie struktury pracy pisemnej. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie (przez pracowników Jednostki) działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków; Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Majchrzak J., Mendel T. metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań, 2005. 2. Urban S., Ładoński W. Jak napisać dobrą pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław, 2003 3. Godziszewski J., 1987 Problematyka metodologiczna seminarium magisterskiego. Jak pisać pracę magisterską. KUL Lublin. Uzupełniająca 1. Majchrzak J., Jadwiga Majchrzak, Tadeusz Mendel. 2010. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wrocław 2. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa, 2008. 3. Zasady i wskazówki pisania prac dyplomowych (www.ur.krakow.pl) oraz informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD; http://www.ar.krakow.pl/ |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Formułuje cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej). KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. Dostrzega różnice między kontynuacją kształcenia a podjęciem pracy zawodowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Seminarium Zaliczenie zajęć na podstawie : - aktywnego uczestnictwa w dyskusji, - przygotowania i wygłoszenia prezentacji - udział w ocenie końcowej modułu 100% Warunkiem uzyskania zaliczenia z modułu jest złożenie pracy inżynierskiej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Surma | |
Prowadzący grup: | Adam Florkiewicz, Anna Sadowska-Rociek, Radosława Skoczeń-Słupska, Magdalena Surma | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.