Autentyczność i zafałszowania żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.AIZZ.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Autentyczność i zafałszowania żywności |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest omówienie problematyki związanej z fałszowaniem produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz metodami ich wykrywania. |
Pełny opis: |
Pojęcie autentyczności, fałszowania żywności i wprowadzania konsument w błąd. Rodzaje zafałszowań żywności i związane z tym bezpieczeństwo zdrowotne człowieka. Krótka charakterystyka prawa żywnościowego w Polsce i w UE. Akty prawne regulujące zasady i metody kontroli produktów spożywczych. Zafałszowania produktów pochodzenia roślinnego i metody ich wykrywania. Zafałszowania produktów pochodzenia zwierzęcego i metody ich wykrywania. Najnowsze sposoby fałszowania żywności, przykłady zafałszowań produktów spożywczych na podstawie wybranych produktów pochodzących z kontroli Inspekcji Handlowej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, systemu RASFF. Tradycyjne i nowoczesne metody badania autentyczności żywności. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Kędzior W. (red.). 2012. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. AE w Krakowie, Kraków. 2. Targoński Z., Stój A. 2005. Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4, 45, Supl., 30-40. 3. Nogal-Kałucka (red.) 2010. Analiza żywności: wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wyd. UP Poznań. Uzupełniająca 1. Strona internetowa Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/rasff/ |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: 1. podstawowe zagadnienia związane z wiedzą prawną w zakresie dostosowanym do studiowanego kierunku. 2. wpływ różnych metod utrwalania żywności (w tym stosowania dodatków do żywności) na jej trwałość i bezpieczeństwo i wskazuje ograniczenia związane z ich stosowaniem. 3. rozpoznaje i charakteryzuje podstawowe techniki i metody stosowane do oceny autentyczności i zafałszowania żywności. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: 1. uznania potrzeby ciągłego pogłębiania swojej wiedzy na temat metod oceny autentyczności oraz sposobów zafałszowywania żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić prawidłowych odpowiedzi na co najmniej 51% zadanych pytań. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.