Projektowanie technologiczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.PRTE.SI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Projektowanie technologiczne |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 6 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami projektowania technologicznego w stopniu umożliwiającym odczytanie i posługiwanie się dokumentacją techniczną, jak również wykształcenie umiejętności syntetycznego łączenia wiadomości z techniki, technologii i planowania produkcji itp., koniecznych do poprawnego zaprojektowania procesu produkcyjnego. Efektem kształcenia jest umiejętność zaplanowania czynności w procesie technologicznym, opracowanie bilansów materiałowych, dobór maszyn i urządzeń do linii technologicznej oraz ich przestrzenne rozplanowanie na hali technologicznej, jak również obliczenie zapotrzebowania na czynniki energetyczne. |
Pełny opis: |
Zagadnienia ogólne: cel projektowania, organizacja procesu projektowania, rola technologa w projektowaniu zakładów przemysłowych, zasady opracowania dokumentacji projektowej zakładów przemysłu spożywczego, lokalizacja zakładów przemysłu spożywczego. Projektowanie procesu technologicznego i produkcyjnego. Zasady opracowywania bilansów materiałowych w oparciu o schematy procesów produkcyjnych. Uwzględnianie strat produkcyjnych w bilansach materiałowych. Obliczanie zapotrzebowania na surowce, półprodukty i materiały pomocnicze. Normy i normatywy w projektowaniu. Projektowanie magazynów. Obliczanie powierzchni magazynów surowców, materiałów pomocniczych i produktów gotowych. Transport i jego rola transportu w procesie produkcyjnym. Zagadnienia energetyczne, ogrzewania i wentylacji w projektowaniu. Teren zakładu przemysłowego i jego zagospodarowanie. Ochrona środowiska i zagadnienia BHP i p-poż w projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego. Sporządzanie projektu technologicznego wybranej linii produkcyjnej. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Dłużewski M.; Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1987. 2. Bilska B., Tomaszewska M., Grzesińska W. Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wybrane zagadnienia. Wyd. SGGW, Warszawa. 2011. 3. Gąsiorek E. Projektowanie procesów technologicznych w przemyśle spożywczym. Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław, 2011. Uzupełniająca 1. Bąbiński Cz. Projektowanie zakładów przemysłowych. WNT, Warszawa, 1982. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: 1. podstawowe pojęcia z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Zna aspekty technologiczne, techniczne, ekonomiczne, prawne opracowywania dokumentacji projektowej. Ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego oraz jego zrównoważonego użytkowania. Zna podstawowe metody, narzędzia i materiały oraz technologie inżynierskie stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań dotyczących projektowania zakładów przemysłu spożywczego. 2. zasady projektowania procesów, wytwarzania produktów żywnościowych i technologiczne wytyczne dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego. Zna zasady grafiki inżynierskiej w zakresie niezbędnym dla kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: 1. właściwie zaplanować, przygotować i wykonać projekt linni technologcznej, w tym obliczenia, samodzielnie, w grupie lub pod kierunkiem opiekuna naukowego 2. sporządzić bilans materiałowy, energetyczny wskazanego procesu produkcji żywności, wykonać proste obliczenia technologiczne dotyczące powierzchni magazynów oraz zapotrzebowania na maszyny i urządzenia występujące w procesie technologicznym. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: 1.pracy w zespole, przyjmując w nim różne role, potrafi przyjąć odpowiedzialność za pracę własną i innych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - projektu linii technologicznej zakładu przemysłu spożywczego - udział w ocenie końcowej modułu 35%, - jednego kolokwium cząstkowego z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 15%. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWP
CWP
CWP
ŚR CWP
CWP
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Anna Korus, Łukasz Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWP
CWP
ŚR CWP
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Łukasz Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWP
CWP
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Emilia Bernaś | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Anna Korus, Łukasz Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.