Toksykologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.TOZY.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Toksykologia żywności |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Działanie toksyczne substancji, rodzaje toksyczności, czynniki wpływające na toksyczność substancji w organizmie Naturalne substancje szkodliwe w żywności – glikozydy, alkaloidy, substancje antyodżywcze, aminy biogenne, substancje trujące w grzybach wielkoowocnikowych Substancje dodatkowe – cele i zasady stosowania, podział Substancje kształtujące cechy sensoryczne – barwniki, aromaty Sztuczne środki słodzące Substancje konserwujące i przeciwutleniające Zanieczyszczenia żywności – podział, rodzaje. Azotany, azotyny, nitrozoaminy Metale ciężkie Węglowodory chlorowane – dioksyny i PCBs Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) Detergenty Pestycydy Pozostałości antybiotyków i środków hormonalnych Zanieczyszczenia mikrobiologiczne – mykotoksyny Zatrucia pokarmowe o etiologii bakteryjnej Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Oznaczanie garbników w produktach spożywczych Oznaczanie zawartości kofeiny w kawie i herbacie Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w używkach Identyfikacja barwników syntetycznych w żywności Oznaczanie kwasu benzoesowego i SO2 Oznaczanie substancji wzbogacających wartość odżywczą Badanie wpływu detergentów na działanie enzymów trawiennych w warunkach in vitro Oszacowanie pobrania azotanów i azotynów z dietą Opakowania żywności - oznaczanie wolnego styrenu w polistyrenie Ćwiczenie zaliczeniowe – uzupełniające |
Literatura: |
Podstawowa 1. Gawęcki J. (red.), Krejpcio Z. (red.), 2014, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, Wyd. Uniw. Przyr. w Poznaniu. Poznań 2. Orzeł D. (red.), Biernat J. (red.), 2012, Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wyd. Uniw. Przyrod. we Wrocławiu, Wrocław 3. Toksykologia – przewodnik do ćwiczeń (skrypt) Wyd. SGGW Warszawa 2010 Uzupełniająca 1. Piotrowski J. K. (red.). 2006. Podstawy toksykologii. WN-T, W-wa 2. Timbrell J., 2008, Paradoks trucizn. Substancje chemiczne przyjazne i wrogie. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Ma wiedzę na temat naturalnych substancji szkodliwych występujących w żywności. Charakteryzuje substancje dodatkowe stosowane w żywności Umie określić związek pomiędzy występowaniem różnych zanieczyszczeń żywności, a potencjalnymi zagrożeniami zdrowotnymi. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Posiada umiejętność sporządzania sprawozdań i porównywania wyników własnych z aktualnymi rozporządzeniami i danymi literaturowymi. Dobiera i stosuje odpowiednią metodę analizy w celu rozwiązania problemu związanego z jakością i bezpieczeństwem żywności Potrafi przeprowadzić podstawowe analizy dotyczące składu chemicznego i posługuje się podstawowym sprzętem laboratoryjnym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu Rozumie potrzebę informowania społeczeństwa o działaniach dotyczących produkcji zdrowej żywności, a także promowania zasad racjonalnego żywienia zgodnie z aktualnym stanem wiedzy Potrafi współdziałać i pracować w grupie i kierować małym zespołem |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań testowych otwartych (ocena pozytywna min. 50%) – udział w ocenie końcowej modułu 70%. Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - 1 pisemnego sprawozdania z ćwiczeń - 3 pisemnych sprawdzianów z ćwiczeń (pytania opisowe) (ocena pozytywna powyżej min. 50% ) - udział w ocenie końcowej modułu 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Sikora | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Mariola Drozdowska, Elżbieta Sikora | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.