Technologia rozlewu piwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.TERP.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia rozlewu piwa |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Treści nauczania: - Procesy technologiczne działu rozlewu - charakterystyka ogólna - Urządzenia działu rozlewu - Parametry technologiczne a jakość produktu - Stabilność sensoryczna piwa w zależności od stosowanej techniki rozlewu Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: - Planowanie pracy działu rozlewu, obliczenia technologiczne, kontrola jakości -Rozlew piwa do butelek -Rozlew piwa do kegów -Sprawdzanie skuteczności mycia opakować jednostkowych, analiza jakości i stabilności produktu po rozlewie, test skuteczności pasteryzacji |
Literatura: |
1. W. Kunze, Technologia Słodu i Piwa, VLB Berling, 2014 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: -zasady zarządzania działem rozlewu -zależności pomiędzy techniką stabilizacji mikrobiologicznej piwa i rozlewu -zasadę działania maszyn działu rozlewu UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - przeprowadzić rozlew piwa do butelek z zachowaniem warunków higieny - przeprowadzić rozlew piwa do beczek - zaplanować i zrealizować procesy mycia i dezynfekcji przed rozlewem, oraz zweryfikować stabilność piwa po rozlewie KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego - wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnego sprawozdania z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%, - 1 kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 20%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Sebastian Jabłoński, Aleksander Poreda, Szczepan Zydroń | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Jakub Ciaćma, Aneta Ciosek, Sebastian Jabłoński, Aleksander Poreda, Szczepan Zydroń | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Jakub Ciaćma, Aneta Ciosek, Sebastian Jabłoński, Radosław Król, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.