Napoje fermentowane i niefermentowane
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.NFIN.SI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Napoje fermentowane i niefermentowane |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie z podstawami wytwarzania i wprowadzania na rynek napojów alkoholowych i bezalkoholowych z surowców roślinnych (owoców i warzyw). |
Pełny opis: |
Kurs zapoznaje studentów z teoretycznymi i praktycznymi podstawami wytwarzania napojów alkoholowych i bezalkoholowych z surowców roślinnych (owoców i warzyw), a w szczególności z produkcją winiarską i sokowniczą. Tematyka przedmiotu omawia wymagania surowcowe - surowce i materiały podstawowe i pomocnicze, technologiczne - opracowanie receptury, prowadzenie procesu, oraz wymagania prawne i jakościowe dla produktów wprowadzanych na rynek. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Jackson R.S. Wine Science. Wyd. Academic Press of Elsevier London, New York, 2008. 2. Praca zbiorowa pod red. T. Tuszyńskiego i T. Tarko. Procesy fermentacyjne – przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, Kraków, 2010. 3. Jarczyk A., Płocharski W. Technologia produktów owocowych i warzywnych t. I i II. WSE-H w Skierniewicach, 2010. Uzupełniająca: 1. Wzorek W., Pogorzelski E. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. Sigma-NOT, Warszawa, 1998." 2. Berdowski J.B. Obliczenia technologiczne w przetwórstwie owoców i warzyw SITSPoż. Warszawa, 1991. 3. Rozporządzenie MRiRW z 8 lutego 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych. Dz. U. RP z 8 marca 2013 r., poz. 327. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - podstawowe wymogi prawne związane z produkcją wyrobów winiarskich. Zna rynek wyrobów winiarskich w Polsce; skład chemiczny i parametry surowców oraz produktów winiarskich; technologie wykorzystywane w miodosytnictwie, produkcji win specjalnych i cydrów oraz charakterystykę drożdży i parametry technologiczne drożdży stosowanych w produkcji wyrobów winiarskich; - podstawowe wymogi prawa żywnościowego w odniesieniu do produktów z grupy napojów niefermentowanych, technologie napojów konwencjonalnych na bazie owoców i warzyw oraz napojów funkcjonalnych. Umiejętności - potrafi: - ocenić jakość surowców i ich przydatność do produkcji wyrobów winiarskich; - ocenić jakość win specjalnych i miodów pitnych pod względem parametrów fizycznych, składu chemicznego i właściwości organoleptycznych; - zaplanować proces produkcji win specjalnych, przygotować nastaw winiarski, brzeczkę miodową oraz wykonać podstawowe analizy fizyczne i chemiczne w nastawie i gotowym produkcie; - na podstawie bilansu materiałowego opracować recepturę produktu, zastosować techniki i technologie do utrwalania napojów, zmierzyć podstawowe parametry napojów niefermentowanych (ekstrakt, pH, kwasowość), ocenić efekty podejmowanych działań; - stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego; - pracy w zespole, przyjmując w nim różne role, umiejętnego zarządzania czasem. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa jest średnią ważoną z ocen zaliczeniowych z wykładów i z ćwiczeń. Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - zespołowych (w podgrupach) sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej 20% - 2 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej 20% . |
Praktyki zawodowe: |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński, Tomasz Tarko | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Piotr Gębczyński, Aleksander Poreda, Łukasz Skoczylas, Paweł Sroka, Tomasz Tarko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński, Tomasz Tarko | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Piotr Gębczyński, Magdalena Januszek, Łukasz Skoczylas, Paweł Sroka, Tomasz Tarko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Gębczyński, Tomasz Tarko | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Piotr Gębczyński, Aneta Pater, Paweł Sroka, Małgorzata Tabaszewska, Tomasz Tarko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Skrócony opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Pełny opis: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
|
Literatura: |
Jak wyżej, w podstawowych informacjach o przedmiocie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.