Fizjologia człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.FICZ.SI.TTDDX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia człowieka |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest omówienie neurohormonalnych czynników regulacji przyjmowania pokarmu, budowy i fizjologii układu pokarmowego, trawienia i wchłaniania składników odżywczych, metabolizmu węglowodanów tłuszczów i białek oraz omówienie fizjologii układów towarzyszących, tj. układu nerwowego, krwionośnego, limfatycznego i moczowego. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Wstęp. Charakterystyka komórek i wybranych tkanek w organizmie człowieka Układ nerwowy, a regulacja funkcji organizmu Układ hormonalny, charakterystyka i mechanizm działania wybranych hormonów Neurohormonalne mechanizmy regulacyjne przyjmowania pokarmu Budowa układu pokarmowego Motoryka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych Czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych Trawienie i wchłanianie składników odżywczych Metabolizm tłuszczów Metabolizm białek Metabolizm węglowodanów Energetyka procesów metabolicznych Transport produktów przemiany materii w organizmie. Układ krwionośny i układ limfatyczny Wydalanie produktów przemiany materii. Nerki i układ moczowy Cechy kontrolowane i cechy regulowane w organizmie Przygotowanie diet do doświadczeń biologicznych Przygotowanie zwierząt laboratoryjnych Fizjologia układu krwionośnego. Badanie ciśnienia tętniczego, badanie tętna, metodą palpacyjną, określenie objętości wyrzutowej i pojemności minutowej serca Analiza wydolności układu krążenia Fizjologia układu pokarmowego - białka Fizjologia układu pokarmowego - tłuszcze Fizjologia układu pokarmowego - węglowodany Wpływ diety na odpowiedź fizjologiczną organizmu Fizjologia układu wydalniczego Analiza wybranych parametrów moczu Równowaga kwasowo-zasadowa Fizjologia układu dokrewnego Fizjologia układu nerwowego Analiza wybranych preparatów histologicznych z narządów różnych układów organizmu zwierzęcego. Zaliczenie |
Literatura: |
Podstawowa 1. Keller S.J.: 2000. Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. 2. Konturek S.: 2000. Fizjologia Człowieka. T. V. Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków. 3. Krzymowska H.: 1984. Fizjologia zwierząt. Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo ART., Olsztyn. 4. Prończuk A. (red.): 1981. Nauka o żywieniu człowieka. Zbiór ćwiczeń. PWN, Warszawa. 5. Roszkowski W.(red.): 2000. Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. Uzupełniająca 1. Angielski S.: 1985. Biochemia kliniczna i analityka. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa. 2. Gronowska-Senger A.: 1988. Biologiczna ocena żywności. Ćwiczenia. Wydawnictwo SGGW AR, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna mechanizmy neurohormonalne regulacji procesów fizjologicznych, fizjologie układu: pokarmowego, oddechowego, krążenia, nerwowego i gruczołów wydzielania wewnętrznego; trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych. Zna podstawy anatomii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego. Umiejętności Opisuje budowę układów i narządów ciała człowieka oraz przedstawia ich funkcję; realizuje zasady pierwszej pomocy. Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Wiedza Nie zna mechanizmów neurohormonalnych regulacji procesów fizjologicznych, nie zna fizjologii układu: pokarmowego, oddechowego, krążenia, nerwowego i gruczołów wydzielania wewnętrznego; trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych. Nie zna podstaw anatomii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego Umiejętności Nie opisuje budowy układów i narządów ciała człowieka oraz nie przedstawia ich funkcji, nie realizuje zasady pierwszej pomocy. Kompetencje społeczne Nie rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Na ocenę 3 Wiedza Nie zna mechanizmów neurohormonalnych regulacji procesów fizjologicznych. Zna w stopniu podstawowym fizjologię układu: pokarmowego, oddechowego, krążenia, nerwowego i gruczołów wydzielania wewnętrznego; trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych. Zna podstawy anatomii człowieka, ale nie potrafi ich odpowiednio scharakteryzować i opisać. Umiejętności Opisuje budowę układów i narządów; nie przedstawia ich funkcji, nie realizuje zasad pierwszej pomocy Kompetencje społeczne Słabo rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Na ocenę 4 Wiedza Zna mechanizmy neurohormonalne regulacji procesów fizjologicznych, fizjologię układu: pokarmowego, oddechowego, krążenia, nerwowego i gruczołów wydzielania wewnętrznego; trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych w stopniu zadowalającym. Zna podstawy anatomii człowieka, potrafi je scharakteryzować i opisać w stopniu zadowalającym Umiejętności Opisuje budowę układów i narządów; przedstawia ich funkcję, ale popełnia błędy w tej charakterystyce, realizuje zasady pierwszej pomocy. Kompetencje społeczne Rozumie w stopniu zadowalającym potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Na ocenę 5 Wiedza Zna mechanizmy neurohormonalne regulacji procesów fizjologicznych, fizjologię układu: pokarmowego, oddechowego, krążenia, nerwowego i gruczołów wydzielania wewnętrznego; trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych. Zna podstawy anatomii człowieka, potrafi je dokładnie scharakteryzować i opisać. Umiejętności Opisuje budowę układów i narządów; przedstawia ich funkcję w sposób odpowiedni, realizuje zasady pierwszej pomocy. Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ CWL
CWL
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Mariola Drozdowska, Magdalena Franczyk-Żarów, Teresa Leszczyńska, Ewa Piątkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.