Żywienie człowieka z elementami bromatologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.4s.ZCEB.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie człowieka z elementami bromatologii |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Wprowadzenie do nauki żywienia człowieka i bromatologii. Ogólna charakterystyka składników odżywczych niezbędnych i nie niezbędnych. Podstawowy skład chemiczny ciała człowieka Węglowodany - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, zapotrzebowanie Białka - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, zapotrzebowanie Tłuszcze - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, zapotrzebowanie Witaminy - klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, zapotrzebowanie Składniki mineralne – klasyfikacja, właściwości, źródła, rola i znaczenie w żywieniu człowieka, zapotrzebowanie Woda w żywieniu człowieka. Równowaga kwasowo-zasadowa. Gospodarka wodno-elektrolitowa Budowa i fizjologia układu pokarmowego. Czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych Trawienie i wchłanianie składników odżywczych Transport i wydalanie produktów przemiany materii w organizmie. Układ krwionośny, limfatyczny i moczowy Metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów Podstawowa i całkowita przemiana materii Charakterystyka grup produktów spożywczych Planowanie żywienia różnych grup ludności Ocena sposobu żywienia oraz ocena stanu odżywienia Ćwiczenia laboratoryjne i projektowe Tematyka zajęć: Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych: skład chemiczny i wartość odżywcza, podział produktów na 12 grup, porcje izokaloryczne, izobiałkowe i izowitaminowe (wit.C, wit B1, wit B2) Potrzeby energetyczne człowieka, przemiana materii i jej bilans, obliczanie dobowego wydatku energetycznego Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie człowieka. Obliczanie bilansu milirównoważników kwasowych i zasadowych w produktach spożywczych, ocena równowagi kwasowo-zasadowej na podstawie pH krwi i stężenia jonów HCO3- -równanie Hendersona- Hasselbalcha Oznaczanie wartości energetycznej wybranych produktów spożywczych i potraw przez spalanie w kwasie chromowym – metoda Rozentala. Zastosowanie bomby kalorymetrycznej do oceny wartości energetycznej potraw i posiłków Metody oznaczania wartości odżywczej białka – metody chemiczne (CS), biologiczne wzrostowe (PER, NPU), biologiczne bilansowe (BV, TD) Badanie działania enzymów trawiennych poprzez działanie na składniki pożywienia pankreatyną, na przykładzie mleka i śmietany Podział, funkcje i główne źródła witamin w diecie. Badanie wpływu odżywiania na stan wysycenia organizmu witaminą C Zasady planowania żywienia różnych grup ludności, normy żywienia, tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, ustalanie średniej normy ważonej dla populacji mieszanej Metody oceny sposobu żywienia. Układanie jadłospisów dla różnych grup ludności, wyliczanie racji pokarmowej na podstawie sporządzonego jadłospisu Ocena stanu odżywienia – badania antropometryczne i biochemiczne. Obliczenie wskaźnika BMI, pomiar stanu otyłości na podstawie grubości tkanki tłuszczowej |
Literatura: |
Podstawowa 1. Gawęcki Jan (2017). Żywienie Człowieka 1. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2. Gertig H., Przysławski J. (2015). Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 3. Pisulewski P.M., Pysz M. (2008). Żywienie człowieka - zbiór ćwiczeń. Wydawnictwo AR, Kraków. Uzupełniająca 1. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (2014). Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. (2017). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo PZWL, Warszawa. 3. Turlejska H i in. (2014). Zasady racjonalnego żywienia-zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wydawnictwo ODDK, Gdańsk |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Klasyfikuje i rozróżnia grupy produktów spożywczych oraz charakteryzuje poszczególne środki spożywcze w obrębie grup. Definiuje pojęcia z zakresu bromatologii, potrafi sklasyfikować i omówić właściwości, źródła i rolę w żywieniu człowieka składników odżywczych. Rozpoznaje i rozróżnia metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia Posiada wiedzę o procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie człowieka UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi obliczać parametry charakterystyczne dla procesów fizjologicznych Analizuje zawartość składników odżywczych i nieodżywczych w żywności Potrafi zaplanować i zaprojektować żywienie indywidualne i zbiorowe Obsługuje niezbędnych sprzęt laboratoryjny KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Potrafi pracować w grupie i kierować małym zespołem Rozumie potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy z zakresu studiowanego przedmiotu |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego (ocena pozytywna dla min. 60% punktów) -udział w ocenie końcowej modułu 50%. Ćwiczenia laboratoryjne i projektowe Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: -wejściówek w formie testu wielokrotnego wyboru -udział w ocenie końcowej modułu 30% -raportów z ćwiczeń - udział w ocenie końcowej modułu 10% -projektu jadłospisu - udział w ocenie końcowej modułu 10% Ocena pozytywna dla min. 60% punktów. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.