Seminarium dyplomowe i praca magisterska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.SDPM.SM.TJBJA.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe i praca magisterska |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Seminarium Tematyka zajęć: Omówienie struktury pracy pisemnej. Przedstawienie zasad wykorzystania literatury oraz baz danych z uwzględnieniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie (przez pracowników Jednostki) działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków; Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów dotyczące założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Zasady i wskazówki pisania prac dyplomowych (www.ur.krakow.pl) 2. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD; http://www.ur.krakow.pl/. 3. Zenderowski R., Technika pisania prac magisterskich i licencjackich,2017, Wyd. CeDeWu Uzupełniająca 1. Kalembkiewicz J., Lubczak J., Lubczak R. 1996, Nazwy związków chemicznych, Wyd. Oświatowe FOSZE, Rzeszów |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna zasady przygotowania pracy naukowej z zachowaniem zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Pozyskuje potrzebne informacje naukowe z literatury, baz danych lub innych źródeł. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej). Formułuje cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją żywności i racjonalnym żywieniem człowieka Posiada kompetencje do uczestniczenia badaniach naukowych dotyczących jakości żywności i dyskutowania ich wyników |
Metody i kryteria oceniania: |
Seminarium Zaliczenie seminarium na podstawie - 3 prezentacji - udział w ocenie końcowej modułu 70% - przygotowania pracy pisemnej - udział w ocenie końcowej modułu 30% - oddania pracy dyplomowej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.