Standardy bezpieczeństwa w produkcji surowców pierwotnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.SBPS.SI.TJBJY.O |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Standardy bezpieczeństwa w produkcji surowców pierwotnych |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Standardy bezpieczeństwa w produkcji surowców pierwotnych – systemy, koncepcje, instrumenty. Konwencjonalne, zrównoważone i zintegrowane systemy działalności rolniczej. Wspólna polityka rolna na rzecz zapewnienia żywności wysokiej jakości. Dobra praktyka rolnicza w gospodarstwie rolnym. Oddziaływanie rolnictwa na środowisko przyrodnicze. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej – Gospodarka płodozmianowa. Stosowanie nawozów i środków ochrony roślin. Infrastruktura techniczna w gospodarstwie przeznaczona do przechowywania nawozów naturalnych. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej – Ochrona gleb, zasobów wodnych i siedlisk przyrodniczych. GLOBAL GAP – Zintegrowane zapewnienie bezpieczeństwa i jakości w gospodarstwie. Przepisy ogólne GLOBAL GAP – Zintegrowane zapewnienie bezpieczeństwa i jakości w gospodarstwie. Owoce i warzywa System LocalGAP i inne kompatybilne systemy jakości w produkcji owoców i warzyw. Norma ISO 9001:2008 w produkcji surowców pierwotnych Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Zasady certyfikacji w systemie GlobalGAP. Certyfikacja indywidualna, certyfikacja grupowa. Punkty Kontroli i Kryteria zgodności w systemie GlobalGAP – Moduł dla gospodarstw. Punkty Kontroli i Kryteria zgodności w systemie GlobalGAP – Moduł dla roślin uprawnych. Punkty Kontroli i Kryteria zgodności w systemie GlobalGAP – Owoce i warzywa. Inspekcja wewnętrzna (samoocena) na przykładzie gospodarstwa sadowniczego. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Kijowski J., Sikora T. 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. Nauk. - Techniczne, Warszawa. 2. Wiśniewska M. 2011. GlobalGAP: Podstawy, wymagania, wdrażanie i kontrola. Wydawnictwo dla biznesu ODDK Gdańsk. 3. Sprawka M. 2011. GlobalGAP rośliny uprawne. Wydawnictwo ODDK Gdańsk. Uzupełniająca 1. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej - http://iung.pl/dpr/publikacje/kodeks_dobrej_praktyki_rolniczej.pdf 2. Global GAP -www.globalgap.org |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Pojęcia i definicje z zakresu produkcji rolnej w łańcuchu żywieniowym człowieka. Definiuje pojęcie jakości surowców pierwotnych oraz wymienia czynniki ją kształtujące. Podstawy prawne ochrony gleb, zasobów wodnych i siedlisk przyrodniczych i wskazuje na działania rolnicze w zakresie ochrony agroekosystemu. Wybrane systemy działalności rolniczej i ogólne zasady zarządzania jakością w tych systemach (rolnictwo konwencjonalne, zrównoważone, zintegrowane, ekologiczne i biodynamiczne). Ponadto, zna zasady certyfikacji w systemie rolnictwa ekologicznego, biodynamicznego i zintegrowanego. Zasady dobrych praktyk rolniczych (Kodeks Dobrych Praktyk Rolniczych, KDP), zasady prawidłowego stosowania nawozów i środków ochrony roślin w uprawach roślin. Zna zasady Dobrej Praktyki Higienicznej w gospodarstwie rolniczym. Zintegrowany system zapewnienia bezpieczeństwa i jakości w gospodarstwie GLOBAL GAP. Zna zasady certyfikacji w tym systemie. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Wykonać analizę zagrożeń i oszacować ryzyko w gospodarstwie rolniczym. Opracować system i procedury monitorowania. Zaleca działania korygujące. Sporządzić wykaz zagrożeń i wykaz środków prewencyjnych w gospodarstwie. Dokumentuje Punkty Kontroli i ocenia ryzyko według zasad HACCAP. Przeprowadzić inspekcję wewnętrzną (samoocenę) w małym gospodarstwa ogrodniczym. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Pracy w grupie i kierowania małym zespołem. Posiada odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadanie. Wzięcia odpowiedzialności oraz oszacowania ryzyka skutków działalności rolniczej dla środowiska. Cciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobowego |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie : - pisemnego egzaminu ograniczonego czasowo – udział w ocenie końcowej modułu 50% Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - protokół z oceny ryzyka w małym gospodarstwie ogrodniczym - na ocenę - protokół z wizyt studialnych w firmach z wdrożonym systemem jakości dla surowców pierwotnych oraz małego gospodarstwa prowadzonego systemem tradycyjnym – na ocenę. Udział zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej modułu 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.