Podstawy produkcji i przechowalnictwa surowców owocowo-warzywnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.PPSO.SI.TTWTX.O |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji i przechowalnictwa surowców owocowo-warzywnych |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Sposoby zapewnienia optymalnych warunków dla uzyskania owoców i warzyw wysokiej jakości. Wpływ metody uprawy oraz czynników glebowo-klimatycznych oraz agrotechnicznych na wielkość i jakość plonu owoców i warzyw. |
Pełny opis: |
Specyfika produkcji sadowniczej, gospodarcze i prozdrowotne znaczenie owoców. Główne kierunki zagospodarowania owoców w kraju i na świecie. Budowa owoców, podstawowe wyróżniki jakości owoców. Rejonizacja upraw sadowniczych – znaczenie dla zapewnienia optymalnych warunków wzrostu i rozwoju roślin. Odporność na niskie temperatury gatunków sadowniczych Agrotechnika i jej wpływ na jakość owoców – zmęczenie gleby, podkładki, typy koron. Agrotechnika i jej wpływ na jakość owoców – systemy uprawy gleby, nawożenie, zapylacze, przerzedzanie. Prognozowanie plonu. Jakość owoców z upraw IPO oraz ekologicznych Inne czynniki wpływające na jakość owoców – termin i technika zbioru, transport, schładzanie, przechowywanie. Charakterystyka warzywnictwa. Części użytkowe warzyw. Grupy użytkowe warzyw uprawianych w Polsce. Gospodarcze znaczenie warzyw i kierunki zagospodarowania plonów roślin warzywnych. Czynniki wzrostu i rozwoju roślin warzywnych. Czynniki klimatyczne (wymagania cieplne, świetlne i wodne roślin warzywnych). Gleba w uprawie roślin warzywnych (przydatność agronomiczna gleb o różnych właściwościach fizyko-chemicznych i biologicznych). Rejonizacja produkcji warzywniczej. Uprawa roli po rozpoznaniu jej cech decydujących o żyzności, w aspekcie oddziaływania na środowisko glebowe oraz zapewnienia optymalnych warunków wzrostu i żywienia mineralnego roślin warzywnych. Nawożenie organiczne i mineralne w uprawie roślin warzywnych. Sposób stosowania nawozów organicznych i mineralnych, stopień ich wykorzystania, oddziaływanie bezpośrednie i wpływ następczy na wielkość i jakość plonów warzyw. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw. Przyrodnicze i agrotechniczne podstawy zmianowania. Rodzaje płodozmianów i zmianowań w warzywnictwie. Metody uprawy warzyw polowych. Siew oraz produkcja i sadzenie rozsady. Pielęgnowanie roślin w polu (odchwaszczanie, spulchnianie, nawadnianie, przerywanie). Zbiór i przechowywanie warzyw do obrotu. Czynniki wpływające na zmiany jakości warzyw ze szczególnym uwzględnieniem: terminu zbioru, sposobu traktowania plonów po zbiorze (technika zbioru, transport, krótkotrwałe składowanie) i przechowywania. Budowa morfologiczna roślin gatunków sadowniczych. Charakterystyka i cechy użytkowe owoców ziarnkowych, pestkowych i jagodowych. Sensoryczne i analityczne metody oceny jakości owoców. Tradycyjne i nowoczesne metody rozmnażania gatunków sadowniczych i ich wpływ na jakość owocowania roślin. Technologia uprawy i charakterystyka roślin wybranych gatunków jagodowych: truskawka, malina, borówka wysoka. Technologia uprawy i charakterystyka roślin wybranych gatunków drzew ziarnkowych: jabłoń i grusza. Metody oznaczania prawidłowego terminy zbioru: test skrobiowy, jędrność, zawartość ekstraktu. Technologia uprawy i charakterystyka roślin wybranych gatunków drzew pestkowych: śliwa, czereśnia, wiśnia. Budowa morfologiczna, cechy rozpoznawcze i użytkowe gatunków i odmian warzyw. Technologie uprawy ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw gruntowych. Technologie uprawy warzyw pod osłonami Potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin warzywnych na tle technologii uprawy i miejsca w płodozmianie. Metody ustalania potrzeb wapnowania oraz nawożenia mineralnego roślin warzywnych. Bilansowanie potrzeb nawozowych w oparciu o wyniki analiz chemicznych gleby. Technika, forma, rodzaj, termin i sposób stosowania nawozów mineralnych w aspekcie wielkości i jakości uzyskiwanych plonów warzyw. Jakość plonu i wartość biologiczna warzyw w aspekcie wymagań stawianych przez rynki zbytu (w tym przemysł i zamrażalnictwo). Rodzaj zanieczyszczeń i skażeń plonu warzyw. Zawartość azotanów i metali ciężkich w roślinach warzywnych. |
Literatura: |
Pieniążek S. 2000. Sadownictwo. PWN , Warszawa Fizjologia roślin sadowniczych strefy umiarkowanej. T1 i 2. 2011. PWN Warszawa. Knaflewski M. 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL. Kołota E. 2000. podstawy Ogrodnictwa. WSiP Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa. Świętochowski B., Jabłoński B., Radomska M., Krężel R. 1996. Ogólna uprawa roli i roślin. PWRiL. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje specyfikę produkcji sadowniczej i wymienia główne kierunki zagospodarowania owoców. Wyjaśnia wpływ czynników klimatyczno - glebowych na rejonizację upraw sadowniczych. Opisuje analityczne i sensoryczne metody oceny jakości owoców. Opisuje budowę, charakteryzuje cechy użytkowe oraz wyróżniki jakości owoców. Wymienia znaczenie owoców dla zdrowia i życia człowieka. Opisuje technologie uprawy drzew i krzewów sadowniczych w odniesieniu do jakości plonu. Określa wpływ zabiegów agrotechnicznych na jakość owoców. Wymienia gatunki i najważniejsze odmiany uprawne drzew i krzewów owocowych. Opisuje metody rozmnażania drzew i krzewów owocowych i ich wpływ na jakość uzyskanych plonów Interpretuje jakość uzyskanych plonów owoców w odniesieniu do tradycyjnych i ekologicznych metod uprawy Zna części użytkowe warzyw, grupy użytkowe warzyw uprawianych w Polsce. Wskazuje na gospodarcze znaczenie warzyw i kierunki zagospodarowania plonów roślin warzywnych. Opisuje przydatność agronomiczną gleb do uprawy warzyw. Rozumie znaczenie rejonizacji produkcji warzywniczej. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstaw uprawy roli. Opisuje wpływ uprawy roli na właściwości fizykochemiczne i biologiczne gleby. Definiuje i interpretuje wymagania pokarmowe roślin i ich potrzeby nawozowe. Zna podstawowe nawozy mineralne, naturalne i organiczne. Opisuje techniki stosowania nawozów. Zna zasady planowania płodozmianu. Wyjaśnia funkcje płodozmianu. Zna metody uprawy warzyw polowych, pielęgnacji roślin w polu (odchwaszczanie, spulchnianie, nawadnianie, przerywanie) oraz zbioru i przechowywania warzyw do obrotu. Rozróżnia czynniki wpływające na zmiany jakości warzyw ze szczególnym uwzględnieniem: terminu zbioru, sposobu traktowania plonów po zbiorze i przechowywania. Umiejętności Rozróżnia elementy budowy roślin sadowniczych i ich owoców oraz charakteryzuje ich cechy użytkowe Stosuje tradycyjne i nowoczesne metody rozmnażania drzew i krzewów owocowych. Stosuje technologie uprawy roślin gatunków ziarnkowych i pestkowych. Stosuje technologie uprawy roślin gatunków jagodowych. Używa sensorycznych i analitycznych metod do oceny jakości owoców Potrafi podać budowę morfologiczną, wymienić cechy rozpoznawcze i użytkowe gatunków i odmian warzyw Rozróżnia technologie uprawy ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw w uprawie gruntowej i pod osłonami. Posiada umiejętność wyznaczania potrzeb wapnowania oraz bilansowania potrzeb nawozowych w oparciu o wyniki analiz chemicznych gleby. Dokonuje identyfikacji podłoży ogrodniczych i nawozów mineralnych. Dokonuje wyboru tych materiałów do metod uprawy. Interpretuje wyniki analiz chemicznych gleby i materiału roślinnego. Formuje wnioski dotyczące potrzeb nawożenia i terminów stosowania nawozów. Kompetencje społeczne Potrafi pracować w grupie i kierować małym zespołem. Posiada odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadanie. Posiada świadomość odpowiedzialności oraz ryzyka skutków ekonomicznych działalności rolniczej. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobowego |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie wymienia technologii uprawy oraz gatunków i odmian roślin sadowniczych i warzyw. Nie zna metod rozmnażania roślin sadowniczych oraz analitycznych i sensorycznych metod oceny jakości owoców. Nie oblicza bilansu potrzeb nawozowych w oparciu o wyniki analiz chemicznych gleby. Nie jest świadomy odpowiedzialności oraz ryzyka skutków ekonomicznych działalności rolniczej. Na ocenę 3 Wymienia technologie uprawy oraz gatunki i odmiany roślin sadowniczych i warzyw, ale nie analizuje wpływu stosowanych technologii na jakość uzyskiwanych plonów. Opisuje metody rozmnażania roślin sadowniczych oraz analityczne i sensoryczne metody oceny jakości owoców. Oblicza bilans potrzeb nawozowych w oparciu o wyniki analiz chemicznych gleby ze znaczącymi błędami. Zna zagrożenia środowiskowe wynikające z działalności rolniczej, ale nie uwzględnia ich w praktycznym działaniu. Na ocenę 4 Wymienia technologie uprawy oraz gatunki i odmiany roślin sadowniczych i warzyw, analizuje wpływ stosowanych metod i technologii na jakość uzyskiwanych plonów. Stosuje metody rozmnażania roślin sadowniczych oraz analityczne i sensoryczne metody oceny jakości owoców. Oblicza bilans potrzeb nawozowych w oparciu o wyniki analiz chemicznych gleby z drobnymi błędami. Jest świadomy zagrożeń środowiskowych wynikających z działalności rolniczej i częściowo uwzględnia w swoich działaniach Na ocenę 5 Wymienia technologie uprawy oraz gatunki i odmiany roślin sadowniczych i warzyw, analizuje wpływ stosowanych metod i technologii na jakość uzyskiwanych plonów. Proponuje modyfikacje Dobiera i ocenia metody rozmnażania roślin sadowniczych oraz analityczne i sensoryczne metody oceny jakości owoców. Oblicza bilans potrzeb nawozowych w oparciu o wyniki analiz chemicznych gleby bez błędów. Jest świadomy zagrożeń środowiskowych wynikających z działalności rolniczej, przypisuje im znaczącą wagę i uwzględnia w swoich działaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.