Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.OMTZ.SM.TTZXX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Opakowania, magazynowanie i transport żywności |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma zapewnić przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących pakowania, magazynowania i transportu żywności. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Sytuacja i zmiany w przemyśle opakowaniowym Znakowanie i kodowanie opakowań Nowości w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych Nowości w zakresie opakowań z tworzyw papierniczych Nowości w zakresie opakowań metalowych Nowości w zakresie opakowań szklanych Biodegradacja Opakowania aktywne i inteligentne Fizyczne, mechaniczne, powierzchniowe i chemiczne badania opakowań Ocena poprawności znakowania Ocena promocyjnych cech opakowań Systemy pakowania |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Cichoń M., Włodarczyk W., 1984. Towaroznawstwo opakowań. AE Kraków. 2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź. 3. Czasopismo „Opakowanie” Literatura uzupełniająca: Czasopismo „Opakowanie” |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa, magazynowania i transportu żywności Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym Umiejętności Potrafi dokonać doboru badań tworzyw opakowaniowych i opakowań i ocenić ich cechy estetyczne Zna podstawowe systemy pakowania Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 nie zna nowości z zakresu opakowalnictwa Nie zna metod badań tworzyw opakowaniowych i opakowań Nie zna systemów pakowania w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności Na ocenę 3 zna podstawowe nowości z zakresu opakowalnictwa Zna podstawowe metody badań tworzyw opakowaniowych i opakowań Zna podstawowe systemy pakowania w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność Na ocenę 4 Ma wystarczającą wiedzę na temat nowości z zakresu opakowalnictwa Potrafi ocenić wady i zalety metod badań opakowań i tworzyw opakowaniowych Potrafi omówić wady i zalety systemów pakowania w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność Na ocenę 5 Ma wystarczającą wiedzę na temat nowości z zakresu opakowalnictwa i potrafi je szczegółowo omówić Potrafi dobrać odpowiednie metody badań tworzyw i opakowań Potrafi dobrać właściwy system pakowania w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.