Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.OMTZ.SI.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Opakowania, magazynowanie i transport żywności |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Żywienie Człowieka, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot podejmuje zagadnienia związane z opakowaniami do żywności, jak również transportem i magazynowaniem żywności. Status: kierunkowy - obowiązkowy Forma zaliczenia końcowego - zaliczenie na ocenę Wymagania wstępne - brak Kierunek studiów: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Profil studiów - ogólnoakademicki Kod formy studiów oraz poziomu studiów - SI Semestr studiów - 3 Język wykładowy - polski Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora - Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Pełny opis: |
WYKŁADY: Klasyfikacja i funkcje opakowań. Projektowanie opakowań. Opakowania z tworzyw sztucznych. Opakowania z tworzyw papierniczych. Opakowania metalowe. Opakowania szklane. Opakowania drewniane i tkaninowe. Materiały pomocnicze w opakowalnictwie. |
Literatura: |
LITERATURA OBOWIĄZKOWA: 1. Cichoń M., Włodarczyk W. Towaroznawstwo opakowań. AE Kraków, 1984. 2. Czerniawski B., Michniewicz J. Opakowania żywności. Agro Food Technology, Czeladź, 1998. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA: 1. Czasopismo „Opakowanie" |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa. podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: wykazania aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej lub ustnej, na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 100%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Jerzy Pałasiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Joanna Kapusta-Duch | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Joanna Kapusta-Duch | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Kapusta-Duch | |
Prowadzący grup: | Joanna Kapusta-Duch | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.