Obsługa konsumenta
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.OBKO.SP.TZCDY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Obsługa konsumenta |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
TREŚCI NAUCZANIA: WYKŁADY 1. Ogólne wiadomości o zakładach gastronomicznych, zasady dekoracji sali konsumenckiej i stołów, warianty bielizny stołowej i czynności porządkowe związane z utrzymaniem bielizny stołowej w czystości. 2. Wyposażenie części handlowej zakładu gastronomicznego w podstawowy sprzęt niezbędny do obsługi konsumenta. 3. Zapoznanie się z organizacją pracy i zasadami obsługi bufetowej, barowej i samoobsługi. ĆWICZENIA 1.Ogólne zasady serwowania i podawania potraw, przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi konsumenta, techniki nakrywania do stołu, asortyment naczyń stołowych. 2. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu śniadań i przekąsek. 3. Organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu obiadów oraz kolacji. 4. Zasady nakrywania stołów i ich obsługi na bankietach i przyjęciach. SEMINARIUM 1. Poziom i kultura obsługi konsumenta. 2. Organizacja wyżywienia grupowego (wycieczki, zjazdy, kongresy). |
Literatura: |
1.Szajna R., Ławniczak D., Obsługa kelnerska. Podręcznik do nauki zawodu kelner. Część 1, WSIP, 2019. 2. Jargoń R., Obsługa Konsumenta, WSIP, 2002. 3. Aktualne publikacje naukowe i czasopisma branżowe |
Efekty uczenia się: |
ST.P.N _W14, ST.P.N _W07, ST.P.N _U03, ST.P.N _K03, ST.P.N _K04 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykonanie zadania praktycznego związanego z zaplanowaniem, przygotowaniem i obsługą konsumenta. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Seminarium, 5 godzin
Wykład, 5 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Petka-Poniatowska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka-Poniatowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Petka-Poniatowska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka-Poniatowska, Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.