Metody badań eksperymentalnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBEK.SM.TTZTL.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Metody badań chemicznych w analizie mleka i produktów mleczarskich Metody badań instrumentalnych w analizie mleka i produktów mleczarskich Analiza sensoryczna. Podstawy i zastosowania Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. N. Baryłko-Pikielna, I Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. M. Bączkowicz, T. Fortuna, L. Juszczak, J. Sobolewska-Zielińska, Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2009. 3. J. Budsawski, Badnie mleka I jego przetwórów, PWRiL Warszawa 1973. 4. Normy AOAC: Mleko i produkty mleczarskie 5. P. Patel, Red., Rapid Analysis Techniques in Food Microbiology, 1. Wyd. Springer, 1994. 6. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności 7. Y. Pomeranz i C. E. Meloan, Food Analysis: Theory and Practice, 3rd wyd. Springer, 2002. 8. Zmarlicki S., Ćwiczenia z analizy mleka i produktów mlecznych. Skrypt SGGW, W-wa 1983. Literatura uzupełniająca: 1. J. Gawęcki, W. Wagner, Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984 2. M. Jankiewicz, Z. Kędzior (red), Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2001 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej. Umiejętności Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy Świadomie posługuje się aparaturą naukową i potrafi opracować i zinterpretować i otrzymane wyniki Weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału Kompetencje społeczne Kreatywnie rozwiązuje problemy analityczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstaw fizykochemicznych chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej. Nie potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperymentu naukowy Nie posługuje się aparaturą naukową i nie potrafi zinterpretować otrzymanych wyników Nie weryfikuje przydatności metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału Nie potrafi rozwiązać prostych problemów analitycznych Na ocenę 3 Słabo zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej. Do poprawnego zaplanowania i przeprowadzenia eksperyment naukowego potrzebuje znaczącego wsparcia prowadzącego Posługuje się aparaturą naukową ale nie potrafi zinterpretować otrzymanych wyników Weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału w sposób dostateczny Samodzielnie rozwiązuje niektóre problemy analityczne Na ocenę 4 Dobrze zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej. Z pomocą prowadzącego potrafi poprawnie zaplanować eksperyment naukowy i wykonuje go samodzielnie. Świadomie posługuje się aparaturą naukową i potrafi zinterpretować większość otrzymanych wyników Dobrze weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału Samodzielnie rozwiązuje większość problemów analitycznych Na ocenę 5 Bardzo dobrze zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej. Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy Świadomie posługuje się aparaturą naukową i bardzo dobrze potrafi zinterpretować otrzymane wyniki Bardzo dobrze weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału Kreatywnie i samodzielnie rozwiązuje problemy analityczne |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.