Metody badań eksperymentalnych 3 E
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.MBE3.SM.TTZEZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 3 E |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zasadniczym celem kursu jest zapoznanie studentów z zasadami planowania, realizacji i analizy badań naukowych w zakresie szeroko pojętej biotechnologii żywności. Studenci poznają współczesne metody analityczne, ich możliwości i ograniczenia |
Pełny opis: |
W ramach kursu student poznaje zasady planowania eksperymentów naukowych (podstawy teoretyczne i realizacja praktyczna); metody badań chemicznych i instrumentalnych w analizie mleka i produktów mleczarskich; Analiza sensoryczna produktów mleczarskich. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 1997 |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie: podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej; podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej. Potrafi: poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy; świadomie posługiwać się aparaturą naukową, przeanalizować, opracować i zinterpretować otrzymane wyniki; poprawnie przedstawić obserwacje, wyniki oraz obliczenia i wnioski na podstawie przeprowadzonych analiz w ramach pracy magisterskiej. Jest gotów do: rozplanowania działań prowadzących do wykonania badań; kreatywnego rozwiązywania problemów analitycznych; ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa wystawiana jest na podstawie zaawansowania realizacji pracy dyplomowej, oceniane są m.in. samodzielność studenta i postęp w realizacji części laboratoryjnej badań do pracy magisterskiej, przekazanie i zaprezentowanie promotorowi wyników badań wraz z ich analizą statystyczną oraz wyciągniętymi wnioskami. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Wikiera | |
Prowadzący grup: | Łukasz Byczyński, Robert Duliński, Maja Grabacka, Magdalena Mika, Małgorzata Pierzchalska, Anna Starzyńska-Janiszewska, Bożena Stodolak, Agnieszka Wikiera, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.