Bezpieczeństwo w pakowaniu, magazynowaniu i transporcie żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.BPMT.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bezpieczeństwo w pakowaniu, magazynowaniu i transporcie żywności |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Klasyfikacja i funkcje opakowań Projektowanie opakowań. Opakowania z tworzyw sztucznych Opakowania z tworzyw papierniczych Opakowania metalowe Opakowania szklane Opakowania drewniane i tkaninowe Materiały pomocnicze w opakowalnictwie |
Literatura: |
Podstawowa 1. Panfil-Kuncewicz, H., Kuncewicz, A., & Juśkiewicz, M. (2012). Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. 2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź. 3. Czasopismo „Opakowanie” Uzupełniająca 1. Lisińska-Kuśnierz, M., & Ucherek, M. (2004). Podstawy opakowalnictwa towarów. Wydaw. Akademii Ekonomicznej. 2. Lisińska-Kuśnierz, M., & Ucherek, M. (2003). Postęp techniczny w opakowalnictwie. Wydaw. Akademii Ekonomicznej. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego (pytania otwarte). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.