Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.ZKCK.SM.TTDXZ.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki | ||
Grupy: |
Dietetyka, 2 sem, SM |
||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Pełny opis: |
Wykłady: Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach. Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, zaparciami oraz nadmiernie ulewających. Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ćwiczenia Opracowanie jadłospisów dla kobiet w ciąży. Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej. Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt po 6 miesiącu życia. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. |
||
Literatura: |
1. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyczki. Wyd. IŻŻ Warszawa. 2. Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd. pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner |
||
Efekty uczenia się: |
Student zna i rozumie: w zaawansowanym stopniu innowacyjne procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych, a także współczesne techniki oraz metody badawcze. w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, a także identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych. w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych oraz wpływ stylu życia i modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowia. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%, |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Treści nauczania Wykłady Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach. Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, zaparciami oraz nadmiernie ulewających. Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ćwiczenia: Opracowanie jadłospisów dla kobiet w ciąży. Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej. Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt po 6 miesiącu życia Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą | |
Literatura: |
1. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyczki. Wyd. IŻŻ Warszawa. 2. Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd. pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner | |
Uwagi: |
Efekty uczenia się Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu innowacyjne procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych, a także współczesne techniki oraz metody badawcze. w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, a także identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych. w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych oraz wpływ stylu życia i modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowia. Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%, - testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%. Zaliczenie wykładów: w formie pisemnej. Na ocenę końcową trzeba zaliczyć 60% odpowiedzi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Treści nauczania Wykłady Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach. Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, zaparciami oraz nadmiernie ulewających. Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ćwiczenia: Opracowanie jadłospisów dla kobiet w ciąży. Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej. Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt po 6 miesiącu życia Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą | |
Literatura: |
1. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyczki. Wyd. IŻŻ Warszawa. 2. Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd. pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner | |
Uwagi: |
Efekty uczenia się Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu innowacyjne procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych, a także współczesne techniki oraz metody badawcze. w sposób pogłębiony pojęcia, teorie i zjawiska z zakresu żywienia człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, a także identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych. w stopniu pogłębionym fizjologię i patofizjologię organizmu człowieka, przebieg procesu trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników pokarmowych oraz wpływ stylu życia i modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowia. Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%, - testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%. Zaliczenie wykładów: w formie pisemnej. Na ocenę końcową trzeba zaliczyć 60% odpowiedzi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.