Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.2s.ZKCK.NM.TTDXZ.T Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Kopeć
Prowadzący grup: Kinga Dziadek, Aneta Kopeć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Kopeć
Prowadzący grup: Aneta Kopeć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Tematyka wykładów

Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy

Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach

Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, nadmiernie ulewających.

Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą.

Tematyka ćwiczeń

Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży.

Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej.

Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym

Opracowanie jadłospisów i dla niemowląt po 6 miesiącu życia. Oznaczanie zawartości soli w wybranych produktach dla niemowląt.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner

2.Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu.

3. Jarosz M. (red.) 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. IŻŻ

Literatura uzupełnająca

1. Czasopisma branżowe (m.in. Standardy medyczne, Journal of Nutrition, Clinical Journal of Nutrition)

2. Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. PZWL Warszawa

Uwagi:

Zaliczenie przedmiotu

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%

- testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (w trakcie)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Kopeć
Prowadzący grup: Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Tematyka wykładów

Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy

Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach

Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, nadmiernie ulewających.

Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą.

Tematyka ćwiczeń

Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży.

Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej.

Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym

Opracowanie jadłospisów i dla niemowląt po 6 miesiącu życia. Oznaczanie zawartości soli w wybranych produktach dla niemowląt.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner

2.Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu.

3. Jarosz M. (red.) 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. IŻŻ

Literatura uzupełniająca

1. Czasopisma branżowe (m.in. Standardy medyczne, Journal of Nutrition, Clinical Journal of Nutrition)

2. Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. PZWL Warszawa

Uwagi:

Zaliczenie przedmiotu

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%

- testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2023-02-26 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Kopeć
Prowadzący grup: Aneta Kopeć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Tematyka wykładów

Wpływ sposobu żywienia w okresie prokreacyjnym na zdrowie dziecka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze i bioaktywne w poszczególnych trymestrach ciąży oraz w czasie laktacji- aktualny stan wiedzy

Żywienie kobiet ze zdiagnozowaną cukrzyca ciężarnych, nadciśnieniem tętniczym i w innych schorzeniach

Karmienie naturalne. Zasady żywienie niemowląt. Żywienie niemowląt z kolką, nadmiernie ulewających.

Żywienie niemowląt ze zdiagnozowaną cukrzycą.

Tematyka ćwiczeń

Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży.

Opracowanie jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej.

Ocena wartości odżywczej mleka początkowego i mleka następnego. Porównanie wartości odżywczej mleka kobiecego z mlekiem modyfikowanym

Opracowanie jadłospisów i dla niemowląt po 6 miesiącu życia. Oznaczanie zawartości soli w wybranych produktach dla niemowląt.

Literatura:

Literatura podstawowa

1. Peckenpaugh N. Gajewska D., (red wyd pl). 2011. Podstawy żywienia i dietoterapia. Wyd. Elsevier Urban & Partner

2.Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu.

3. Jarosz M. (red.) 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. IŻŻ

Literatura uzupełniająca

1. Czasopisma branżowe (m.in. Standardy medyczne, Journal of Nutrition, Clinical Journal of Nutrition)

2. Ciborowska H., Rudnicka A., 2014 Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. wyd. 4. PZWL Warszawa

Uwagi:

Zaliczenie przedmiotu

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- sprawozdań z prac laboratoryjnych przygotowywanych jako streszczenia o długości nie więcej niż 250 słów, lub jadłospisów – udział w ocenie końcowej modułu 25%

- testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 25%.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.