Seminarium specjalizacyjne 2 D
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.SSP2.SM.TTZDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 2 D |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć - prezentacja dotycząca własnej wakacyjnej praktyki dyplomowej (cz. 1.), - prezentacja dotycząca własnej wakacyjnej praktyki dyplomowej (cz. 2.), - prezentacja tematyki pracy, sprecyzowanie celu pracy i prezentacja harmonogramu badań (cz. 1.), - prezentacja tematyki pracy, sprecyzowanie celu pracy i prezentacja harmonogramu badań (cz. 2.), - prezentacja dotycząca metodologii badań i omówienie podstaw (fizycznych i/lub chemicznych i/lub sensorycznych) metod badawczych przewidzianych w pracy (cz. 1.), - prezentacja dotycząca metodologii badań i omówienie podstaw (fizycznych i/lub chemicznych i/lub sensorycznych) metod badawczych przewidzianych w pracy (cz. 2.), - prezentacja dotycząca tematyki pracy dyplomowej na podstawie obcojęzycznej publikacji (cz. 1.), - prezentacja dotycząca tematyki pracy dyplomowej na podstawie obcojęzycznej publikacji (cz. 2.), - prezentacja metod statystycznych stosowanych w analityce i technologii żywności, - prezentacja dotycząca technologii otrzymywania surowca do pracy dyplomowej (ze schematem technologicznym). |
Literatura: |
1. Normy dotyczące analizy sensorycznej i chemicznej żywności 2. Czasopisma krajowe (np. Przemysł Spożywczy, Żywność Nauka Technologia Jakość, Nauka Przyroda Technologie, Acta Scientarium Polonorum) i zagraniczne (np. Starch, Food Technology, Food Chemistry) z dziedzin nauki o żywności i analizy Żywności. 3. Weiner J. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa, 2009 Uzupełniająca 1. Internetowy system aktów prawnych 2. Internetowy system aktów prawnych UE |
Efekty uczenia się: |
Student ZNA I ROZUMIE: - podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, - nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności, - podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej, POTRAFI: - samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonywać krytyczną analizę tych materiałów, - uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową, - przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu, JEST GOTÓW DO: - ciągłego doskonalenia się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego, - odpowiedzialności za poufność posiadanych danych i informacji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przygotowanie i zaprezentowanie i przedyskutowanie podczas zajęć: sześciu prezentacji obejmujących: praktykę dyplomową, celu i harmonogramu prac, metodologii badań z omówieniem metod, publikacje obcojęzyczną, metod statystycznych, technologii otrzymywania materiału do badań. Ocena końcowa jest średnią z uzyskanych ocen. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Teresa Fortuna | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Prowadzący grup: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Prowadzący grup: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Prowadzący grup: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.