Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Seminarium specjalizacyjne 2 D

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.2s.SSP2.SM.TTZDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Seminarium specjalizacyjne 2 D
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy: Technologia Żywności, 2 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Tematyka zajęć

- prezentacja dotycząca własnej wakacyjnej praktyki dyplomowej (cz. 1.),

- prezentacja dotycząca własnej wakacyjnej praktyki dyplomowej (cz. 2.),

- prezentacja tematyki pracy, sprecyzowanie celu pracy i prezentacja harmonogramu badań (cz. 1.),

- prezentacja tematyki pracy, sprecyzowanie celu pracy i prezentacja harmonogramu badań (cz. 2.),

- prezentacja dotycząca metodologii badań i omówienie podstaw (fizycznych i/lub chemicznych i/lub sensorycznych) metod badawczych przewidzianych w pracy (cz. 1.),

- prezentacja dotycząca metodologii badań i omówienie podstaw (fizycznych i/lub chemicznych i/lub sensorycznych) metod badawczych przewidzianych w pracy (cz. 2.),

- prezentacja dotycząca tematyki pracy dyplomowej na podstawie obcojęzycznej publikacji (cz. 1.),

- prezentacja dotycząca tematyki pracy dyplomowej na podstawie obcojęzycznej publikacji (cz. 2.),

- prezentacja metod statystycznych stosowanych w analityce i technologii żywności,

- prezentacja dotycząca technologii otrzymywania surowca do pracy dyplomowej (ze schematem technologicznym).

Literatura:

1. Normy dotyczące analizy sensorycznej i chemicznej żywności

2. Czasopisma krajowe (np. Przemysł Spożywczy, Żywność Nauka Technologia Jakość, Nauka Przyroda Technologie, Acta Scientarium Polonorum) i zagraniczne (np. Starch, Food Technology, Food Chemistry) z dziedzin nauki o żywności i analizy Żywności.

3. Weiner J. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa, 2009

Uzupełniająca

1. Internetowy system aktów prawnych

2. Internetowy system aktów prawnych UE

Efekty uczenia się:

Student

ZNA I ROZUMIE:

- podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego,

- nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności,

- podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej,

POTRAFI:

- samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonywać krytyczną analizę tych materiałów,

- uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową,

- przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu,

JEST GOTÓW DO:

- ciągłego doskonalenia się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego,

- odpowiedzialności za poufność posiadanych danych i informacji.

Metody i kryteria oceniania:

Przygotowanie i zaprezentowanie i przedyskutowanie podczas zajęć: sześciu prezentacji obejmujących: praktykę dyplomową, celu i harmonogramu prac, metodologii badań z omówieniem metod, publikacje obcojęzyczną, metod statystycznych, technologii otrzymywania materiału do badań.

Ocena końcowa jest średnią z uzyskanych ocen.

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sławomir Pietrzyk
Prowadzący grup: Teresa Fortuna
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Prowadzący grup: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Prowadzący grup: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Prowadzący grup: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)