Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Polityka wyżywienia ludności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.2s.POWL.SM.TTZXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Polityka wyżywienia ludności
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Technologia Żywności, 2 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Tematyka zajęć

Polityka wyżywienia – podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania, charakterystyka sektora rolno-spożywczego.

Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej.

Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce.

Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa.

Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności.

Determinanty sposobu odżywiania się człowieka i spożycia żywności.

Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia oraz trendy w konsumpcji żywności

Literatura:

Podstawowa

1. Rudy M. (2016) Polityka Wyżywienia Ludności. Rzeszów: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Uzupełniająca

1. Mikula A. (2012) Bezpieczeństwo żywnościowe Polski. Roczniki ekonomii rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, T. 99, z. 4.

2. Puślecki Z.W. (2016) Unia Europejska wobec bezpieczeństwa żywnościowego. DOI : 10.14746/pp.2016.21.4.13.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

podstawowe zagadnienia dotyczące polityki wyżywienia ludności, sytuacji żywnościowej i żywieniowej na świecie.

czynniki i mechanizmy warunkujące zapewnienie wyżywienia ludności i bezpieczeństwo żywnościowe.

wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia oraz determinanty konsumpcji żywności.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego.

wykazania odpowiedzialności zawodowej i etycznej i za produkcję bezpiecznej żywności, kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie pisemnej (test jednokrotnego wyboru); na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Koronowicz
Prowadzący grup: Aneta Koronowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Bieżanowska-Kopeć
Prowadzący grup: Renata Bieżanowska-Kopeć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Bieżanowska-Kopeć
Prowadzący grup: Renata Bieżanowska-Kopeć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Koronowicz
Prowadzący grup: Mariola Drozdowska, Kinga Dziadek, Ewelina Piasna-Słupecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)