Metody badań eksperymentalnych 1
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.MBEK.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 1 |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności Analiza bioaktywnych składników żywności Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań Weryfikowanie przydatności metod analitycznych |
Literatura: |
PODSTAWOWA 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności UZUPEŁNIAJĄCA 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3. M. Jarosz (red) 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej nowelizacja. Wyd. IŻŻ Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie: MB1_W1 innowacje w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. MB1_W2 podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej. Potrafi: MB1_U1 poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy MB1_U2 wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące. MB1_U3 stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników Jest gotów do: MB1_K1kreatywnie rozwiązywać problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi MB1_K1ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Iwona Cieślik, Magdalena Franczyk-Żarów, Karen Khachatryan, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Stanisław Kowalski, Teresa Leszczyńska, Barbara Mickowska, Ewa Piątkowska, Elżbieta Sikora, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Joanna Banaś, Emilia Bernaś, Barbara Borczak, Katarzyna Drzewowska, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska, Dorota Litwinek, Ewa Piątkowska, Anna Sadowska-Rociek, Elżbieta Sikora, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Iwona Drożdż, Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Katarzyna Petka-Poniatowska, Ewa Piątkowska, Kinga Topolska, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Barbara Borczak, Mariola Drozdowska, Iwona Drożdż, Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Magda Filipczak-Fiutak, Dorota Gumul, Joanna Kapusta-Duch, Karen Khachatryan, Aneta Koronowicz, Ireneusz Maciejaszek, Ewelina Piasna-Słupecka, Ewa Piątkowska, Sławomir Pietrzyk, Joanna Sobolewska-Zielińska, Anna Stępień | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Magda Filipczak-Fiutak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.