Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Edukacja i poradnictwo żywieniowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.2s.EIPZ.SM.TTDDX.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Edukacja i poradnictwo żywieniowe
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami edukacji żywieniowej oraz poradnictwa żywieniowego (indywidualnego i zbiorowego). Metodami dydaktycznymi, ich doborem, a także programami edukacyjnymi w zakresie profilaktyki chorób powstających na tle wadliwego żywienia i metodami oceny ich efektywności.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Edukacja i poradnictwo żywieniowe – cele i znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób.

Organizacja poradnictwa żywieniowego.

Poradnictwo indywidualne w jednostkach chorobowych.

Poradnictwo grupowe w profilaktyce chorób przewlekłych niezakaźnych

Metody oceny efektywności prowadzonego poradnictwa żywieniowego.

Metody psychologiczne i socjologiczne stosowane w poradnictwie dietetycznym:

preferencje żywieniowe a emocje.

Poradnictwo i edukacja żywieniowa dzieci w praktyce.

Poradnictwo i edukacja żywieniowa młodzieży w praktyce.

Poradnictwo i edukacja żywieniowa kobiet ciężarnych w praktyce.

Poradnictwo i edukacja żywieniowa osób starszych w praktyce.

Poradnictwo i edukacja żywieniowa osób otyłych i z zaburzeniami odżywiania w praktyce.

Literatura:

Podstawowa

1. Gawęcki J., Roszkowski W. (red): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009

2. Jeznach M. (red.): Nowe trendy w żywności, żywieniu i konsumpcji. Wydawnictwo SGGGW, Warszawa 2009

3. Normy żywienia człowieka. PZWL, Warszawa 2012

4. Lidia Wądołowska: Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn 2010

Uzupełniająca

1. Publikacje naukowe, opisy projektów edukacyjnych

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna cele oraz metody edukacji i poradnictwa żywieniowe

Zna objawy i przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych wynikające ze złego sposobu żywienia i/lub stanu odżywienia. Rozumie i diagnozuje styl życia oraz wpływ modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowotny jednostki.

Umiejętności

Potrafi prowadzić porady żywieniowe skierowane do różnych grup populacyjnych

Kompetencje społeczne

Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności, a także jest świadomy własnych ograniczeń w tym zakresie i konieczności korzystania w razie potrzeby z pomocy ekspertów

Potrafi identyfikować i wyjaśniać złożone problemy związane z błędami żywieniowymi oraz potrafi formułować zalecenia dotyczące różnych aspektów żywienia /m.in. dobór produktów, technik kulinarnych/ zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Wiedza

Zna cele oraz metody edukacji i poradnictwa żywieniowe

Zna objawy i przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych wynikające ze złego sposobu żywienia i/lub stanu odżywienia. Rozumie i diagnozuje styl życia oraz wpływ modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowotny jednostki.

Umiejętności

Nie potrafi prowadzić porady żywieniowe skierowane do różnych grup populacyjnych

Kompetencje społeczne

Nie ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności, a także jest świadomy własnych ograniczeń w tym zakresie i konieczności korzystania w razie potrzeby z pomocy ekspertów

Nie potrafi identyfikować i wyjaśniać złożone problemy związane z błędami żywieniowymi oraz nie potrafi formułować zalecenia dotyczące różnych aspektów żywienia /m.in. dobór produktów, technik kulinarnych/ zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia

Na ocenę 3

Wiedza

Zna cele oraz metody edukacji i poradnictwa żywieniowe na poziomie dostatecznym.

Zna objawy i przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych wynikające ze złego sposobu żywienia i/lub stanu odżywienia. Dostatecznie rozumie i diagnozuje styl życia oraz wpływ modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowotny jednostki.

Umiejętności

Potrafi prowadzić porady żywieniowe skierowane do różnych grup populacyjnych

Kompetencje społeczne

Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności, a także jest świadomy własnych ograniczeń w tym zakresie i konieczności korzystania w razie potrzeby z pomocy ekspertów

Potrafi identyfikować i wyjaśniać złożone problemy związane z błędami żywieniowymi oraz potrafi formułować zalecenia dotyczące różnych aspektów żywienia /m.in. dobór produktów, technik kulinarnych/ zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia

Na ocenę 4

Wiedza

Dobrze zna cele oraz metody edukacji i poradnictwa żywieniowe

Zna objawy i przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych wynikające ze złego sposobu żywienia i/lub stanu odżywienia. Rozumie i diagnozuje styl życia oraz wpływ modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowotny jednostki.

Umiejętności

Potrafi prowadzić porady żywieniowe skierowane do różnych grup populacyjnych

Kompetencje społeczne

Ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności, a także jest świadomy własnych ograniczeń w tym zakresie i konieczności korzystania w razie potrzeby z pomocy ekspertów

Potrafi identyfikować i dobrze wyjaśniać złożone problemy związane z błędami żywieniowymi oraz potrafi formułować zalecenia dotyczące różnych aspektów żywienia /m.in. dobór produktów, technik kulinarnych/ zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia

Na ocenę 5

Wiedza

Zna bardzo dobrze cele oraz metody edukacji i poradnictwa żywieniowe

Zna objawy i przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych wynikające ze złego sposobu żywienia i/lub stanu odżywienia. Rozumie i diagnozuje styl życia oraz wpływ modeli zachowań prozdrowotnych, kreacyjnych i rekreacyjnych na stan zdrowotny jednostki.

Umiejętności

Potrafi prowadzić porady żywieniowe skierowane do różnych grup populacyjnych

Kompetencje społeczne

Ma wysoką świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności, a także jest świadomy własnych ograniczeń w tym zakresie i konieczności korzystania w razie potrzeby z pomocy ekspertów

Potrafi identyfikować i wyjaśniać złożone problemy związane z błędami żywieniowymi oraz potrafi precyzyjnie formułować zalecenia dotyczące różnych aspektów żywienia /m.in. dobór produktów, technik kulinarnych/ zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)