Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.DSAD.SM.TTZTZ.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest praktyczne przygotowanie studentów do prowadzenia badań, prezentacji ich wyników. W ramach zajęć przedstawiane są także zagadnienia optymalizacji eksperymentu oraz analizy statystycznej danych eksperymentalnych. |
||
Pełny opis: |
Treść kształcenia Informacja naukowa. Metody wyszukiwania publikacji i patentów w internecie. Prawidłowa konstrukcja zapytań bazodanowych Matematyczne metody optymalizacji eksperymentu Podstawowe metody badań zbóż i przetworów zbożowych Analiza wybranych właściwości mechanicznych żywności: tekstura i reologia Praktyczna nauka korzystania z baz patentowych oraz literatury naukowej Ocena wyników analizy: dokładność, precyzja, czułość, niepewność pomiarowa. Podstawowe błędy w analizie ilościowej Opracowywanie wyników analiz mikroskopowych: określanie wielkości i rozrzutu wielkości ziaren skrobiowych. Średnie arytmetyczne, odchylenia standardowe, wariancje Zastosowanie arkusza kalkulacyjnego w analizie danych doświadczalnych Statystyczne metody oceny wyników analiz Opracowanie wyników podstawowych analiz fizykochemicznych – istotność różnic, jedno i dwuczynnikowa analiza wariancji Opracowanie wyników badan mechanicznych (reologia, tekstura) – ocena współzależności cech jakościowych, współczynnik korelacji Opracowanie wyników badan chromatograficznych - całkowanie powierzchni piku, analiza ilościowa, określanie średnich mas cząsteczkowych glukanów skrobiowych i rozkładów różniczkowych mas cząsteczkowych |
||
Literatura: |
Literatura podstawowa: • Z. Laudanski A.R. Wójcik. Planowanie i wnioskowanie statystyczne w doświadczalnictwie. PWN, 1989. • B. Achremowicz, M. Wesołowska-Janczarek, Poradnik dla dyplomantów, Wydawnictwo AR w Lublinie, Lublin 2001 Literatura uzupełniająca: • W. Przygocki. Metody badan polimerów. PWN, 1 edition, May 1990. |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Wymienia podstawowe narzędzia służące do wyszukiwania informacji naukowej. Opisuje podstawowe techniki wyszukiwania artykułów i patentów. Zna zasady korzystania z serwisów naukowych. Zna metody matematycznej obróbki danych doświadczalnych. Zna i potrafi scharakteryzować podstawowe metody badań zbóż i przetworów zbożowych . Umiejętności Wykorzystuje bazy danych jako źródło informacji naukowej. Korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej Umie oszacować dokładność, precyzję, czułość, niepewność pomiarową. Potrafi wykorzystać arkusz kalkulacyjny do obróbki matematycznej danych doświadczalnych. Potrafi wykorzystać metody statystyczne do analizy błędu uzyskanych danych eksperymentalnych Kompetencje społeczne Ma świadomość potrzeby samokształcenia i doskonalenia warsztatu analitycznego związanej z wprowadzaniem nowych norm i metod ewaluacji laboratoriów. Krytycznie analizuje wyniki badań eksperymentalnych w kontekście bezpieczeństwa produkcji żywności. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie wymienia narzędzi wyszukiwania informacji naukowej. Nie zna metod matematycznej obróbki danych doświadczalnych. Nie zna metod badań zbóż i przetworów zbożowych . Nie umie korzystać z informacji naukowej. Nie umie oszacować precyzji i jest bardzo niedokładny. Nie potrafi korzystać z arkuszy kalkulacyjnych Nie potrafi wykorzystać metod statystycznych do analizy błędu uzyskanych danych eksperymentalnych Jest przekonany o własnej doskonałości Jest bezkrytyczny Na ocenę 3 Wymienia podstawowe narzędzia służące do wyszukiwania informacji naukowej. Zna niektóre metody matematycznej obróbki danych doświadczalnych. Zna podstawowe metody badań zbóż i przetworów zbożowych . Umie korzystać z informacji naukowej, jednak robi to niechętnie i powoli. Umie oszacować precyzję i dokładność, ale jest zbyt pewny siebie. Potrafi korzystać z arkuszy kalkulacyjnych. Potrafi wykorzystać niektóre metody statystyczne do analizy błędu uzyskanych danych eksperymentalnych Nie jest przekonany o własnej doskonałości Nie jest bezkrytyczny Na ocenę 4 Wymienia podstawowe narzędzia służące do wyszukiwania informacji naukowej. Opisuje podstawowe techniki wyszukiwania artykułów i patentów. Zna zasady korzystania z serwisów naukowych. Zna metody matematycznej obróbki danych doświadczalnych. Zna i potrafi scharakteryzować podstawowe metody badań zbóż i przetworów zbożowych . Wykorzystuje bazy danych jako źródło informacji naukowej. Korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej Umie oszacować dokładność, precyzję, czułość, niepewność pomiarową. Potrafi wykorzystać arkusz kalkulacyjny do obróbki matematycznej danych doświadczalnych. Potrafi wykorzystać metody statystyczne do analizy błędu uzyskanych danych eksperymentalnych Ma świadomość potrzeby samokształcenia.. Krytycznie analizuje wyniki badań eksperymentalnych. Na ocenę 5 Opisuje zaawansowane techniki wyszukiwania artykułów i patentów. Przewiduje jak zmienią się zasady korzystania z serwisów naukowych. Na poczekaniu opracowuje metody matematycznej obróbki danych doświadczalnych. Zna i potrafi scharakteryzować dowolne metody badań zbóż i przetworów zbożowych . Współtworzy bazy danych będące źródłem informacji naukowej. Umie policzyć dokładność, precyzję, czułość, niepewność pomiarową. Nie potrzebuje arkusza kalkulacyjnego do matematycznej danych doświadczalnych. Praktycznie wykorzystuje metody statystyczne do analizy błędu uzyskanych danych eksperymentalnych Ma świadomość potrzeby samokształcenia i doskonalenia warsztatu analitycznego związanej z wprowadzaniem nowych norm i metod ewaluacji laboratoriów. Krytycznie analizuje wyniki badań eksperymentalnych w kontekście bezpieczeństwa produkcji żywności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.