Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.DSAD.SM.TTZTW.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest praktyczne przygotowanie studentów do prowadzenia badań, prezentacji ich wyników. W ramach zajęć przedstawione zostaną także zagadnienia optymalizacji eksperymentu oraz analizy statystycznej danych eksperymentalnych. |
||
Pełny opis: |
Treść kształcenia Bazy danych, jako źródło informacji naukowej. Bazy danych publikacji i patentów. Metody poszukiwania literatury naukowej. Prawidłowa konstrukcja zapytań bazodanowych. Matematyczne metody optymalizacji eksperymentu. Chemiczne i spektroskopowe metody badan glukanów skrobiowych. Analiza wybranych właściwości mechanicznych żywności: tekstura i reologia. Praktyczna nauka korzystania z baz patentowych oraz literatury naukowej. Ocena wyników analizy: dokładność, precyzja, czułość, niepewność pomiarowa. Podstawowe błędy w analizie ilościowej. Opracowywanie wyników analiz mikroskopowych: określanie wielkości i rozrzutu wielkości ziaren skrobiowych. Średnie arytmetyczne, odchylenia standardowe, wariancje. Zastosowanie arkusza kalkulacyjnego w analizie danych doświadczalnych. Statystyczne metody oceny wyników analiz. Opracowanie wyników podstawowych analiz fizykochemicznych – istotność różnic, jedno i dwuczynnikowa analiza wariancji. Opracowanie wyników badan chromatograficznych - całkowanie powierzchni piku, analiza ilościowa, określanie średnich mas cząsteczkowych glukanów skrobiowych i rozkładów różniczkowych mas cząsteczkowych. |
||
Literatura: |
Literatura podstawowa: [1] Z. Laudanski A.R. Wójcik. Planowanie i wnioskowanie statystyczne w doświadczalnictwie. PWN, 1 edition, May 1989. [2] Steve W. Cui. Food Carbohydrates: Chemistry, Physical Properties, and Applications. CRC, 1 edition, May 2005. [3] Michael W. Dong. Modern HPLC for Practicing Scientists. Wiley-Interscience, 1st edition, June 2006. [4] M. Groszek. Kurs Excel 2003. Helion, 1 edition, May 2003. [5] W. Przygocki. Metody badan polimerów. PWN, 1 edition, May 1990. Literatura uzupełniająca: [1] V. Kafarov S. Lazarevna Achnazarova. Optymalizacja eksperymentu w chemii i technologii chemicznej. WNT, 1 edition, May 1982. [2] R. Paul Singh. Computer Applications in Food Technology: Use of Spreadsheets in Graphical, Statistical, And Process Analysis. Academic Press, pap/dsk edition, July 1996. [3] David L. B. Wetzel and George Charalambous. Instrumental Methods in Food and Beverage Analysis. Elsevier Publishing Company, 1 edition, May 1998. |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna i potrafi wskazać podstawowe bazy danych wykorzystywane, jako źródło informacji naukowej (bazy danych publikacji i patentów). Zna metody poszukiwania literatury naukowej. Zna zasady konstruowania zapytań bazodanowych. Zna podstawy matematycznych metod optymalizacji eksperymentu. Umiejętności Korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej. Potrafi ocenić dokładność, precyzje, czułość, niepewność pomiarową. Zna podstawowe błędy w analizie ilościowej. Potrafi wykorzystać arkusz kalkulacyjny do opracowywania podstawowych zagadnień doświadczalnych w zakresie technologii węglowodanów. Potrafi wykorzystać program do obliczeń statystycznych Statistica do analizy uzyskanych danych eksperymentalnych. Kompetencje społeczne Ma świadomość potrzeby samokształcenia i udoskonalania warsztatu analitycznego w celu lepszego podejmowania decyzji. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna i nie potrafi wskazać podstawowych bazy danych wykorzystywanych, jako źródło informacji naukowej. Nie zna metod poszukiwania literatury naukowej. Nie zna zasad konstruowania zapytań bazodanowych. Nie korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej. Nie potrafi wykorzystać arkusza kalkulacyjnego do opracowywania podstawowych zagadnień doświadczalnych w zakresie technologii węglowodanów. Nie ma świadomość potrzeby samokształcenia i udoskonalania warsztatu analitycznego w celu lepszego podejmowania decyzji Nie posiada umiejętności krytycznej oceny danych eksperymentalnych w kontekście bezpieczeństwa produkcji żywności. Na ocenę 3 Zna i potrafi wskazać podstawowe bazy danych wykorzystywane, jako źródło informacji naukowej, (bazy danych publikacji i patentów). Zna metody poszukiwania literatury naukowej. Zna zasady konstruowania zapytań bazodanowych. Korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej. Potrafi wykorzystać arkusz kalkulacyjny do opracowywania podstawowych zagadnień doświadczalnych w zakresie technologii węglowodanów. Ma świadomość potrzeby samokształcenia i udoskonalania warsztatu analitycznego w celu lepszego podejmowania decyzji Na ocenę 4 Zna i potrafi wskazać podstawowe bazy danych wykorzystywane, jako źródło informacji naukowej, (bazy danych publikacji i patentów). Zna metody poszukiwania literatury naukowej. Zna zasady konstruowania zapytań bazodanowych. Zna i potrafi scharakteryzować podstawowe chemiczne, spektroskopowe i mechaniczne metody badań glukanów skrobiowych. Korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej. Potrafi wykorzystać arkusz kalkulacyjny do opracowywania podstawowych zagadnień doświadczalnych w zakresie technologii węglowodanów. Potrafi ocenić dokładność, precyzje, czułość, niepewność pomiarową. Zna podstawowe błędy w analizie ilościowej. Ma świadomość potrzeby samokształcenia i udoskonalania warsztatu analitycznego w celu lepszego podejmowania decyzji Posiada umiejętności krytycznej oceny danych eksperymentalnych w kontekście bezpieczeństwa produkcji żywności. Na ocenę 5 Zna i potrafi wskazać podstawowe bazy danych wykorzystywane, jako źródło informacji naukowej, (bazy danych publikacji i patentów). Zna metody poszukiwania literatury naukowej. Zna zasady konstruowania zapytań bazodanowych. Zna i potrafi scharakteryzować podstawowe chemiczne, spektroskopowe i mechaniczne metody badań glukanów skrobiowych. Korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej. Potrafi ocenić dokładność, precyzje, czułość, niepewność pomiarową. Zna podstawowe błędy w analizie ilościowej. Potrafi wykorzystać arkusz kalkulacyjny do opracowywania podstawowych zagadnień doświadczalnych w zakresie technologii węglowodanów. Potrafi wykorzystać program statystyczny Statistica do analizy uzyskanych danych eksperymentalnych. Ma świadomość potrzeby samokształcenia i udoskonalania warsztatu analitycznego w celu lepszego podejmowania decyzji. Posiada umiejętności krytycznej oceny danych eksperymentalnych w kontekście bezpieczeństwa produkcji żywności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Paulina Korpak, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.