Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.DSAD.SM.TTZTA.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom informacji na temat: wytycznych planowania doświadczenia, kalibracji metod analitycznych, źródeł błędów, kompleksowego opracowania uzyskanych wyników badań i sposobów ich prezentacji przy wykorzystaniu programów komputerowych. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Źródła błędów i sposoby ich unikania. Problematyka kalibracji w analizie chemicznej żywności. Wytyczne planowania doświadczenia. Wyznaczanie podstawowych statystyk i korelacji liniowej Opracowanie statystyczne wyników – Jednoczynnikowa analiza wariancji. Test Tukeya Opracowanie statystyczne wyników - Analiza wariancji dwuczynnikowa z powtórzeniami. Sposoby prezentacji wyników badań laboratoryjnych za pomocą programów komputerowych Praktyczne wykorzystanie programu komputerowego Excel 2000 do wyznaczania podstawowych statystyk oraz korelacji liniowej Analiza wariancji przy klasyfikacji pojedynczej, obliczanie z wykorzystaniem komputerów i programu Excel 2000 Analiza wariancji dwuczynnikowa z powtórzeniami, obliczanie z wykorzystaniem komputerów i programu Excel 2000 Sposoby prezentacji przeprowadzonych badań laboratoryjnych za pomocą programów komputerowych |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Bożyk Z. Rudzki W. 1977. Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 2. Taylor J.R. 1999. Wstęp do analizy błędu pomiarowego, PWN Warszawa 3. Respondowski R. 1999. Opracowanie wyników pomiarów fizycznych. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej 4. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J. 2012 Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Skrypt do ćwiczeń pod red. Teresy Fortuny, Wyd. UR w Krakowie Literatura uzupełniająca: 1. Konieczka P., Namieśnik J., Zygmunt B., Bulska E., Świtaj-Zawadka A., Naganiwska A., Kremer E., Rompa M. 2004. Ocena i kontrola jakości wyników analitycznych. Centrum Doskonałości Analityki i Monitoringu Środowiska (CEEAM). Gdańsk |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student posiada wiedzę na temat wytycznych planowania doświadczenia, źródeł błędów i sposoby ich unikania, wyznaczania podstawowych statystyk i korelacji liniowej oraz zna problematyka kalibracji w analizie chemicznej żywności. Student zna metody statystyczne opracowania wyników analiz oraz metody ich prezentacji Umiejętności Student potrafi wyznaczyć podstawowe statystyki i korelacje liniowe z wykorzystaniem programów komputerowych i je zinterpretować Student potrafi przeprowadzić analizę statystyczną uzyskanych wyników laboratoryjnych oraz je zaprezentować Kompetencje społeczne Student ma świadomość źródeł występowania i unikania błędów podczas analiz laboratoryjnych. Potrafi planować i analizować statystycznie uzyskane wyniki przeprowadzanych badań. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie pracy pisemnej (ocena pozytywna min 51% punktów) - udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%. Aktywny udział w wykładach. Zaliczenie na podstawie przygotowanej prezentacji - udział w ocenie końcowej przedmiotu 50% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.