Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych R
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.DSAD.SM.TTZRZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych R |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest praktyczne przygotowanie studentów do prowadzenia badań i prezentacji ich wyników. W ramach zajęć omawiane są także zagadnienia optymalizacji eksperymentu oraz analizy statystycznej danych eksperymentalnych. |
Pełny opis: |
Wykłady 15 godz. Wyszukiwanie i weryfikowanie informacji naukowej. Oprogramowanie do gromadzenia i obróbki danych doświadczalnych. Podstawowe pojęcia statystyczne. Weryfikacja hipotez statystycznych. Analizy statystyczne w praktyce. Ćwiczenia laboratoryjne -15 godz.: Przegląd zasobów sieciowych dostępnych z poziomu uczelni. Wykorzystanie arkusza kalkulacyjnego do obróbki i wizualizacji danych. Jednoczynnikowa analiza wariancji. Wieloczynnikowa analiza wariancji. Analiza korelacji. Przygotowanie bibliografii. |
Literatura: |
1. Laudański Z., Wójcik A.R. Planowanie i wnioskowanie statystyczne w doświadczalnictwie. PWN, 1989 2. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M., Poradnik dla dyplomantów, Wydawnictwo AR w Lublinie, Lublin 2001 3. Łomnicki A., Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników, PWN, 2014 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe narzędzia służące do wyszukiwania informacji naukowej oraz techniki wyszukiwania artykułów i patentów. Zna zasady korzystania z serwisów naukowych metody matematycznej obróbki danych doświadczalnych. podstawowe metody badań surowców roślinnych. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: wykorzystać bazy danych jako źródło informacji naukowej i korzystać z baz patentowych oraz literatury naukowej. oszacować dokładność, precyzję, czułość, niepewność pomiarową. wykorzystać arkusz kalkulacyjny do obróbki matematycznej danych doświadczalnych. wykorzystać metody statystyczne do analizy błędu uzyskanych danych eksperymentalnych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. krytycznej analizy wyników badań eksperymentalnych w kontekście bezpieczeństwa produkcji żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu – 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie indywidualnego sprawozdania z prac laboratoryjnych - udział w ocenie końcowej 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.