Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.DSAD.SM.TJBJW.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest praktyczne przygotowanie studentów do prowadzenia badań i prezentacji ich wyników. W ramach zajęć omawiane są także zagadnienia optymalizacji eksperymentu oraz analizy statystycznej danych eksperymentalnych. |
||
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Bazy danych, jako źródło informacji naukowej. Bazy danych publikacji i patentów. Metody poszukiwania literatury naukowej. Prawidłowa konstrukcja zapytań bazodanowych. Matematyczne metody optymalizacji eksperymentu. Chemiczne i spektroskopowe metody badan glukanów skrobiowych. Analiza wybranych właściwości mechanicznych żywności: tekstura i reologia. Praktyczna nauka korzystania z baz patentowych oraz literatury naukowej. Ćwiczenia Tematyka zajęć: Praktyczna nauka korzystania z baz patentowych oraz literatury naukowej. Ocena wyników analizy: dokładność, precyzja, czułość, niepewność pomiarowa. Podstawowe błędy w analizie ilościowej. Opracowywanie wyników analiz mikroskopowych: określanie wielkości i rozrzutu wielkości ziaren skrobiowych. Średnie arytmetyczne, odchylenia standardowe, wariancje. Zastosowanie arkusza kalkulacyjnego w analizie danych doświadczalnych. Statystyczne metody oceny wyników analiz. Opracowanie wyników podstawowych analiz fizykochemicznych – istotność różnic, jedno i dwuczynnikowa analiza wariancji. Opracowanie wyników badan mechanicznych (reologia, tekstura) – ocena współzależności cech jakościowych, współczynnik korealcji. |
||
Literatura: |
Podstawowa 1. Łomnicki A., Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników, PWN, Warszawa 2006 2. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M., Poradnik dla dyplomantów z przeglądem metod statystycznych, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie, Lublin 2001 3. Weiner J., Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Przewodnik praktyczny, PWN, Warszawa 2000 Uzupełniająca 1. Klonecki W., Statystyka dla inżynierów, PWN, Warszawa Wrocław 1999 |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna i potrafi wskazać podstawowe bazy danych wykorzystywane, jako źródło informacji naukowej (bazy danych publikacji i patentów). Zna metody poszukiwania literatury naukowej. Zna zasady konstruowania zapytań bazodanowych. Zna podstawy matematycznych metod optymalizacji eksperymentu UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Korzysta z baz patentowych oraz literatury naukowej. Potrafi ocenić dokładność, precyzje, czułość, niepewność pomiarową. Zna podstawowe błędy w analizie ilościowej. Potrafi wykorzystać arkusz kalkulacyjny do opracowywania podstawowych zagadnień doświadczalnych w zakresie technologii węglowodanów. Potrafi wykorzystać program do obliczeń statystycznych Statistica do analizy uzyskanych danych eksperymentalnych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Ma świadomość potrzeby samokształcenia i u doskonalenia warsztatu analitycznego w celu lepszego podejmowania decyzji. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie przedmiotu na podstawie testu jednokrotnego wyboru (min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 50%. Ćwiczenia Zaliczenie przedmiotu na podstawie pracy zaliczeniowej - udział w ocenie końcowej modułu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Paulina Korpak, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.