Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.2s.DSAD.NM.TTZTM.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów przystępujących do realizacji prac magisterskich z zasadami planowania doświadczenia naukowego, opracowania metodyki badań oraz właściwego statystycznego opracowania i interpretacji wyników pracy badawczej na przykładzie pracy magisterskiej. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Zasady planowania badań naukowych z zakresu technologii żywności na przykładzie przetwórstwa mięsa Zasady przygotowania metodyki badań, prowadzenia badań i przygotowania wyników do obliczeń statystycznych. Cel i znaczenie opracowań statystycznych wyników badań Zastosowanie podstawowych obliczeń statystycznych do interpretacji wyników badań z zakresu przetwórstwa mięsa – średnie, odchylenia standardowe, błąd średniej Korelacje i regresje - zastosowanie do określenia zależności statystycznych między wynikami uzyskanymi w doświadczeniach technologicznych Analizy zmienności jedno i wieloczynnikowe – zastosowanie do różnych układów badawczych i interpretacja wyników Programy komputerowe – zastosowanie do statystycznego opracowania wyników badań: Microsoft Excel, STATISTICA, zasady wprowadzania danych Wykonanie analiz statystycznych z wykorzystaniem programu STATISTICA: NIR, analiza wariancji jedno- i wieloczynnikowa, testy post-hoc, korelacje, regresje Interpretacja wyników analiz statystycznych, zestawianie wyników w tabele i wykresy |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1.Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M., 2001. Poradnik dla dyplomantów z przeglądem metod statystycznych, Wyd. AR w Lublinie. 2.Ruszczyc Z. Metody doświadczeń zootechnicznych, PWRiL W-wa, 1973. 3.STATISTICA wersja 8 – przewodnik korzystania z programu komputerowego Literatura uzupełniająca: 1.Stanisz A. Przystępny kurs statystyki, tom 1. StatSoft Polska, Kraków, 1998. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma zaawansowaną wiedzę z zakresu znaczenia doświadczalnictwa i prowadzenia obserwacji w technologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Zna zasady planowania badań naukowych i czynników determinujących poprawność hipotezy badawczej i metod jej weryfikacji w przetwórstwie mięsa Ma pogłębioną wiedzę o metodach statystycznych możliwych do wykorzystania w doświadczeniach żywnościowych z zakresu przetwórstwa mięsa do opracowywania i interpretacji wyników Umiejętności Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia i twórczego wykorzystywania informacji pochodzących z różnych źródeł do zaplanowania i realizacji doświadczenia naukowego oraz do naukowej obserwacji zjawisk przyrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Posiada umiejętność opracowania statystycznego wyników badań przez samodzielne wybranie właściwych programów statystycznych, wprowadzenia uzyskanych danych i właściwej interpretacji analizy statystycznej wyników badań z zakresu przetwórstwa mięsa Kompetencje społeczne Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z produkcją żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa i przetworów mięsnych Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, zaplanować badania naukowe w celu uzyskania produktów mięsnych wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie ma wiedzy z zakresu znaczenia doświadczalnictwa i prowadzenia obserwacji w technologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Nie zna zasad planowania badań naukowych i czynników determinujących poprawność hipotezy badawczej i metod jej weryfikacji w przetwórstwie mięsa Nie ma wiedzy o metodach statystycznych możliwych do wykorzystania w doświadczeniach żywnościowych z zakresu przetwórstwa mięsa do opracowywania i interpretacji wyników Nie posiada umiejętności wyszukiwania, zrozumienia i twórczego wykorzystywania informacji pochodzących z różnych źródeł do zaplanowania i realizacji doświadczenia naukowego oraz do naukowej obserwacji zjawisk przyrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Nie posiada umiejętności opracowania statystycznego wyników badań przez samodzielne wybranie właściwych programów statystycznych, nie posiada umiejętności wprowadzenia uzyskanych danych i właściwej interpretacji analizy statystycznej wyników badań z zakresu przetwórstwa mięsa. Nie identyfikuje i nie rozstrzyga dylematów związanych z produkcją żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa i przetworów mięsnych Nie potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, nie umie zaplanować badań naukowych w celu uzyskania produktów nabiałowych wysokiej jakości Na ocenę 3 Ma podstawową wiedzę z zakresu znaczenia doświadczalnictwa i prowadzenia obserwacji w technologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Zna ogólnie zasady planowania badań naukowych i czynników determinujących poprawność hipotezy badawczej i metod jej weryfikacji w przetwórstwie mięsa Ma podstawową wiedzę o metodach statystycznych możliwych do wykorzystania w doświadczeniach żywnościowym z zakresu przetwórstwa mięsa do opracowywania i interpretacji wyników Posiada podstawową umiejętność wyszukiwania, zrozumienia i twórczego wykorzystywania informacji pochodzących z różnych źródeł do zaplanowania i realizacji doświadczenia naukowego oraz do naukowej obserwacji zjawisk przyrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Posiada podstawową umiejętność opracowania statystycznego wyników badań przez częściowo samodzielne wybranie właściwych programów statystycznych, potrafi z pomocą wprowadzić uzyskane dane i ogólnie zinterpretować analizę statystyczną wyników badań z zakresu przetwórstwa mięsa. Potrafi ogólnie zidentyfikować i częściowo rozstrzygać dylematy związane z produkcją żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa i przetworów mięsnych Potrafi zasadniczo myśleć i działać w sposób zachowawczy, zaplanować w ogólnym zarysie badania naukowe w celu uzyskania produktów nabiałowych wysokiej jakości Na ocenę 4 Ma dużą wiedzę z zakresu znaczenia doświadczalnictwa i prowadzenia obserwacji w technologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Zna dobrze zasady planowania badań naukowych i czynników determinujących poprawność hipotezy badawczej i metod jej weryfikacji w przetwórstwie mięsa Ma pogłębioną wiedzę o metodach statystycznych możliwych do wykorzystania w doświadczeniach żywnościowym z zakresu przetwórstwa mięsa do opracowywania i interpretacji wyników Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia i twórczego wykorzystywania informacji pochodzących z różnych źródeł do zaplanowania i realizacji doświadczenia naukowego oraz do naukowej obserwacji zjawisk przyrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Posiada dobrą umiejętność opracowania statystycznego wyników badań przez samodzielne wybranie właściwych programów statystycznych, samodzielne wprowadzenie uzyskanych danych i właściwą interpretację analizy statystycznej wyników badań z zakresu przetwórstwa mięsa. Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z produkcją żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa i przetworów mięsnych Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, zaplanować badania naukowe w celu uzyskania produktów nabiałowych wysokiej jakości Na ocenę 5 Ma bardzo zaawansowaną wiedzę z zakresu znaczenia doświadczalnictwa i prowadzenia obserwacji w technologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Zna doskonale zasady planowania badań naukowych i czynników determinujących poprawność hipotezy badawczej i metod jej weryfikacji w przetwórstwie mięsa Ma doskonałą i pełną wiedzę o metodach statystycznych możliwych do wykorzystania w doświadczeniach żywnościowym z zakresu przetwórstwa mięsa do opracowywania i interpretacji wyników Posiada doskonałą umiejętność wyszukiwania, zrozumienia i twórczego wykorzystywania informacji pochodzących z różnych źródeł do zaplanowania i realizacji doświadczenia naukowego oraz do naukowej obserwacji zjawisk przyrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa Posiada doskonałą umiejętność opracowania statystycznego wyników badań przez całkowicie samodzielne wybranie właściwych programów statystycznych, samodzielne wprowadzenie uzyskanych danych i właściwą naukową interpretację analizy statystycznej wyników badań z zakresu przetwórstwa mięsa. Bardzo trafnie i prawidłowo identyfikuje i doskonale rozstrzyga dylematy związane z produkcją żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa i przetworów mięsnych Potrafi doskonale myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, zaplanować samodzielnie nowatorskie badania naukowe w celu uzyskania produktów nabiałowych wysokiej jakości |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.