Modern Technologies in Fruit and Vegetables Processing
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1sa.MTF.SM.TFEXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Modern Technologies in Fruit and Vegetables Processing |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Food Engineering, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest charakterystyka nowoczesnych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie surowców roślinnych z grupy owoców i warzyw, głównie pod kątem surowców charakterystycznych dla rolnictwa w klimacie umiarkowanym oraz produktów charakterystycznych dla rynku europejskiego. |
Pełny opis: |
Kurs ma na celu zapoznanie studentów z nowatorskim przetwórstwem owoców i warzyw. W oparciu o tradycyjne surowce i standardowe technologie ich przetwarzania omawiane są nowoczesne, niekonwencjonalne procesy przetwórstwa oraz nowe, nietypowe surowce owocowo-warzywne. Przedmiot obejmuje zagadnienia jakości wprowadzanych na rynek owoców i warzyw będących surowcem do przetwórstwa oraz metod kształtowania ich jakości. Główny nacisk kładzie się na przetwórstwo owoców i warzyw typowych dla rolnictwa klimatu umiarkowanego. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Hui Y.E. (ed.) Handbook of fruits and fruit processing. Blackwell Publ. 2006. 2. Belitz H.-D., Grosch W., Scheibrle P. Chepter 16. Legumes, Chapter 17. Vegetables and Vegetable Products. In: Food Chemistry, Springer, 2009. Uzupełniająca: 1. Yildiz F., Wiley R.C. (Eds.) Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Springer, 2017. 2. Saravacos G., Kostaropulos A.E. Handbook of Food Processing Equipment. Springer-Verlag, 2016. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - konwencjonalne oraz nowoczesne metody przetwarzania owoców i warzyw, ich zalety i wady oraz wskazuje na podobieństwa i różnice między nimi. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - zrealizować zadanie badawcze z zakresu wytworzenia oraz oceny jakości produktów z owoców i warzyw przetwarzanych wybranymi metodami. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - śledzenia i przyswajania innowacji w zakresie nauk o żywności i technologii jej wytwarzania. podejmowania decyzji na podstawie oceny różnych aspektów ocenianych zdarzeń. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - obecności na ćwiczeniach oraz prawidłowego wykonania doświadczeń (sprawozdania w grupach z prac laboratoryjnych).Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.