Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia specjalizacyjna II C: Żywienie w agroturystyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.TSP2.SM.TTZCZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia specjalizacyjna II C: Żywienie w agroturystyce
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Technologia Żywności, 1 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Treści nauczania

Wykład - tematyka zajęć:

1/ Podstawowe pojęcia, rola agroturystyki w rozwoju gospodarstw wiejskich.

2/ Agroturystyka jako forma dodatkowych dochodów rolniczych.

3/ Uwarunkowania rozwoju agroturystyki w Polsce i w Europie.

4/ Planowanie żywienia turystów z uwzględnieniem ich wieku i stanu fizjologicznego.

5/ Charakterystyka kuchni regionalnych.

6/ Regionalne zwyczaje żywieniowe (kuchnia okolicznościowa).

7/ Charakterystyka kuchni różnych narodów.

Ćwiczenia - tematyka zajęć:

1/ Wymagania higieniczno – sanitarne w gospodarstwach agroturystycznych.

2/ Przygotowanie jadłospisów dla różnych grup ludności.

3/ Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki odżywcze w warunkach wzmożonej aktywności (np. wycieczki wysokogórskie).

4/ Produkty i usługi agroturystyczne.

5/ Udział w Małopolskiej Giełdzie Agroturystycznej.

6/ Udział w Targach Potraw Regionalnych.

7/ Ćwiczenia terenowe – wybrane gospodarstwa agroturystyczne.

Literatura:

Podstawowa:

1. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, pod redakcją Ziemlańskiego Ś., PZWL, Warszawa, 2001.

2. Cybulska B., Łukaszewska T. Dietetyka. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1994.

3. Żywienie człowieka, pod redakcją Gawęckiego J., PWN, Warszawa 1998.

Uzupełniająca:

1. Ćwiczenia Żywienie człowieka, pod redakcją Gawęckiego J., SGGW, Warszawa 2000.

2. Sznajder M., Przezbórska L. Agroturystyka. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2006.

3. Agroturystyka i usługi towarzyszące, pod redakcją Musiał W., Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego zs. w Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków, 2005.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

- w pogłębionym stopniu metodologię badań oraz ma zaawansowaną wiedzę o innowacyjnych procesach, trendach rozwojowych i kierunkach badań naukowych w zakresie przetwórstwa żywności i żywienia człowieka;

- teorie, fakty, procesy oraz związane z nimi metody stanowiące zaawansowaną wiedzę ogólną z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, oraz wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej właściwej dla wybranej specjalizacji;

- istotę uznania żywności jako źródła składników odżywczych i bioaktywnych, które można modyfikować w celu otrzymania określonej charakterystyki i funkcjonalności.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

- pracować w zespole pełniąc w nim różne role, w tym kierowniczą, planować i realizować swoje uczenie się oraz motywować w tym zakresie innych;

- zastosować podstawowe zasady nauki o żywności do opracowania produktów, procesów technologicznych i opakowań, z uwzględnieniem żywieniowych potrzeb człowieka.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

- właściwego wyboru priorytetów służących realizacji określonych celów i/lub zadań.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- indywidualnych prezentacji produktów tradycyjnych i regionalnych - udział w ocenie końcowej modułu 15%,

- kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 35%.

Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Praktyki zawodowe:

Brak.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Surma
Prowadzący grup: Magdalena Surma
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Surma
Prowadzący grup: Magdalena Surma
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)