Technologia specjalizacyjna I P: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mleka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TSP1.SM.TTZPZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia specjalizacyjna I P: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mleka |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów specjalizacji Przetwórstwo surowców zwierzęcych z wybranymi zagadnieniami technologii mleczarstwa. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Aktualna sytuacja mleczarstwa krajowego. Czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakterystyka składu, właściwości fizykochemicznych. Ocena jakości i przydatności technologicznej mleka surowego. Wybrane zagadnienia z produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii mleczarskiej. Charakterystyka czystych kultur mleczarskich. Wybrane zagadnienia z produkcji mleka fermentowanego i masła. Wybrane zagadnienia z produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających. Wybrane zagadnienia z produkcji serów twarogowych, topionych, produkcji kazeiny i przetwórstwa serwatki. Tematyka ćwiczeń: Ocena mleka surowego. Ocena przydatności technologicznej mleka surowego. Wpływ ogrzewania mleka na jego cechy fizykochemiczne i biologiczne. Analiza koncentratów mlecznych. Produkcja mleka fermentowanego. Ocena mleka fermentowanego. Produkcja masła. Ocena masła. Produkcja sera podpuszczkowego dojrzewającego. Analiza serów. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Mleczarstwo. Technika i Technologia. 2013. Tetra Pak Processing AB, Lund. 2. Molska I. 1987. Zarys mikrobiologii mleczarskiej. PWRiL, W-wa. 3. Ziajka S. (red.) 2008. Mleczarstwo T.1. Wydawnictwo UWM Olsztyn. Uzupełniająca: 1. Cichosz G., Czeczot H. 2013. Żywieniowy fenomen mleka. Olsztyn-Warszawa 2013 2. Kessler H.G. 2002. Dairy Technology. Verlag A. Kessler, Munchen 3. Przegląd Mleczarski |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakteryzuje główne składniki, właściwości fizykochemiczne oraz przydatność technologiczną mleka; - rolę bakterii fermentacji mlekowej w technologii mleczarskiej. Potrafi omówić ich główne gatunki. Potrafi omówić rożne rodzaje mleka fermentowanego i metody ich produkcji; - teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych, masła i serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogowych i topionych; UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - ocenić skład, jakość higieniczną i właściwości fizykochemiczne mleka surowego oraz jego przydatność technologiczną oraz wpływ ogrzewania na składniki i właściwości mleka na podstawie właściwie dobranych metod, zinterpretować wyniki oraz wyciągnąć wnioski; - wykonać analizę składu i wybranych właściwości mleka spożywczego, koncentratów mlecznych, mleka fermentowanego, masła, serów za pomocą odpowiednio dobranych metod, zinterpretować wyniki i wyciągnąć wnioski. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - pracy w grupie i dobierania środków służących realizacji określonych celów; - ponoszenia odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania mleka oraz przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych, mleka fermentowanego, masła i serów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin ustny. Losowane 3 pytania, każde oceniane w skali od 2 (ndst) do 5 (bdb). Na ocenę pozytywną należy udzielić pozytywnie ocenionych odpowiedzi na co najmniej 2 pytania. Ocenę stanowi średnia ocen za poszczególne pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - grupowych sprawozdań z prac laboratoryjnych, - 2 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń - test wielokrotnego wyboru (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Magda Filipczak-Fiutak, Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Marek Sady | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.