Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia specjalizacyjna I P: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mleka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.TSP1.SM.TTZPZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia specjalizacyjna I P: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mleka
Jednostka: Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Grupy: Technologia Żywności, 1 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów specjalizacji Przetwórstwo surowców zwierzęcych z wybranymi zagadnieniami technologii mleczarstwa.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Aktualna sytuacja mleczarstwa krajowego. Czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakterystyka składu, właściwości fizykochemicznych. Ocena jakości i przydatności technologicznej mleka surowego.

Wybrane zagadnienia z produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych.

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii mleczarskiej. Charakterystyka czystych kultur mleczarskich.

Wybrane zagadnienia z produkcji mleka fermentowanego i masła.

Wybrane zagadnienia z produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających.

Wybrane zagadnienia z produkcji serów twarogowych, topionych, produkcji kazeiny i przetwórstwa serwatki.

Tematyka ćwiczeń:

Ocena mleka surowego.

Ocena przydatności technologicznej mleka surowego.

Wpływ ogrzewania mleka na jego cechy fizykochemiczne i biologiczne.

Analiza koncentratów mlecznych.

Produkcja mleka fermentowanego.

Ocena mleka fermentowanego.

Produkcja masła.

Ocena masła.

Produkcja sera podpuszczkowego dojrzewającego.

Analiza serów.

Literatura:

Podstawowa:

1. Mleczarstwo. Technika i Technologia. 2013. Tetra Pak Processing AB, Lund.

2. Molska I. 1987. Zarys mikrobiologii mleczarskiej. PWRiL, W-wa.

3. Ziajka S. (red.) 2008. Mleczarstwo T.1. Wydawnictwo UWM Olsztyn.

Uzupełniająca:

1. Cichosz G., Czeczot H. 2013. Żywieniowy fenomen mleka. Olsztyn-Warszawa 2013

2. Kessler H.G. 2002. Dairy Technology. Verlag A. Kessler, Munchen

3. Przegląd Mleczarski

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

- czynniki wpływające na skład i jakość mleka surowego. Charakteryzuje główne składniki, właściwości fizykochemiczne oraz przydatność technologiczną mleka;

- rolę bakterii fermentacji mlekowej w technologii mleczarskiej. Potrafi omówić ich główne gatunki. Potrafi omówić rożne rodzaje mleka fermentowanego i metody ich produkcji;

- teoretyczne podstawy produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego oraz koncentratów mlecznych, masła i serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogowych i topionych;

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

- ocenić skład, jakość higieniczną i właściwości fizykochemiczne mleka surowego oraz jego przydatność technologiczną oraz wpływ ogrzewania na składniki i właściwości mleka na podstawie właściwie dobranych metod, zinterpretować wyniki oraz wyciągnąć wnioski;

- wykonać analizę składu i wybranych właściwości mleka spożywczego, koncentratów mlecznych, mleka fermentowanego, masła, serów za pomocą odpowiednio dobranych metod, zinterpretować wyniki i wyciągnąć wnioski.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

- pracy w grupie i dobierania środków służących realizacji określonych celów;

- ponoszenia odpowiedzialności, ryzyka i skutków ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych właściwego pozyskiwania mleka oraz przestrzegania parametrów technologicznych w produkcji mleka spożywczego i koncentratów mlecznych, mleka fermentowanego, masła i serów.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin ustny. Losowane 3 pytania, każde oceniane w skali od 2 (ndst) do 5 (bdb). Na ocenę pozytywną należy udzielić pozytywnie ocenionych odpowiedzi na co najmniej 2 pytania. Ocenę stanowi średnia ocen za poszczególne pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- grupowych sprawozdań z prac laboratoryjnych,

- 2 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń - test wielokrotnego wyboru (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Domagała
Prowadzący grup: Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Domagała
Prowadzący grup: Magda Filipczak-Fiutak, Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Marek Sady
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)