Technologia specjalizacyjna I M: Przemysł skrobiowy i cukrowniczy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TSP1.SM.TTZMZ.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia specjalizacyjna I M: Przemysł skrobiowy i cukrowniczy | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Pełny opis: |
Wykłady: Budowa i funkcje skrobi. Biosynteza i metabolizm skrobi. Otrzymywanie skrobi ziemniaczanej. Produkcja skrobi zbożowych. Metody modyfikacji skrobi. Chemiczne modyfikacje skrobi. Syropy skrobiowe i maltodekstryny. Ogólny zarys technologii cukrownictwa. Produkcja cukru z trzciny cukrowej. Produkcja cukru z buraków cukrowych. Ćwiczenia: Metody izolacji i oznaczania zawartości skrobi. Charakterystyka podstawowych właściwości skrobi. Hydroliza kwasowa skrobi. Hydroliza enzymatyczna skrobi. Chemiczna modyfikacja skrobi. Charakterystyka wybranych właściwości skrobi i produktów jej modyfikacji. Charakterystyka kleikowania. Charakterystyka wybranych właściwości skrobi i produktów jej modyfikacji. Właściwości reologiczne. Właściwości hydrolizatów skrobiowych. Analiza surowców i produktów przemysłu cukrowniczego. Porównanie właściwości sacharozy i innych środków słodzących. |
||
Literatura: |
1. Praca zbiorowa pod red. M. Pałasińskiego; Technologia przetwórstwa węglowodanów; PTTŻ Małopolska; 2005. 2. Sikorski W.; Chemia Żywności; WNT, Warszawa 2002. 1. Lisińska G., Leszczyński W. i inni; Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów; Skrypt AR Wrocław; 2002. |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe surowce węglowodanowe wykorzystywane w przemyśle spożywczym, procesy biosyntezy i metabolizm sacharydów, poszczególne etapy przygotowania surowców dla przemysłu krochmalniczego. etapy procesu izolacji skrobi, znaczenie surowców węglowodanowych technologii żywności i żywieniu człowieka, podstawowe procesy modyfikacji skrobi. etapy produkcji cukru trzcinowego i buraczanego. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: dobrać odpowiednie metody analityczne do identyfikacji i analizy polisacharydów. ocenić przydatność różnych gatunków roślin do pozyskiwania skrobi. analizować i sporządzać schematy technologiczne związane z produkcją i modyfikacją skrobi. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: rozpoznania korzyści i zagrożeń związanych z uprawą surowców węglowodanowych. kreatywnego poszukiwania nowych sposobów wykorzystania sacharydów w przemyśle spożywczym. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu – 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 25%, - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 25%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Magdalena Krystyjan, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.