Technologia specjalizacyjna I C: Produkty funkcjonalne w żywieniu dietetycznym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.TSP1.SM.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia specjalizacyjna I C: Produkty funkcjonalne w żywieniu dietetycznym |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: 1) Związki bioaktywne w żywności. Wpływ składników odżywczych i substancji nieodżywczych na funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmy. 2) Charakterystyka głównych składników i grup żywności funkcjonalnej. Możliwość wykorzystania żywności funkcjonalnej w prewencji chorób przewlekłych. 3) Charakterystyka żywności wysokobłonnikowej. 4) Funkcjonalne właściwości fruktanów. 5) Klasyfikacja i zastosowanie preparatów białkowych w żywieniu dietetycznym (preparaty sojowe, preparaty mleczne, preparaty białkowe z ubocznych produkcji ubojowych, hydrolizaty białkowe - enzymatyczne). 6) Naturalne źródła witamin w żywieniu dietetycznym. 7) Stymulacja układu immunologicznego przez bakterie fermentacji mlekowej. Prozdrowotne właściwości probiotyków. 8) Naturalne źródła mikro- i makroelementów. 9) Naturalne źródła kwasów tłuszczowych (ryby, owoce morza, siemię lniane). 10) Wtórne metabolity roślin i antyoksydanty. Charakterystyka związków fenolowych, flawonoidów, karotenoidów, glikozydów, fitosteroli. 11) Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. 12) Metody analityczne stosowane w ocenie bezpieczeństwa żywności. Ćwiczenia: 1) Kierunek rozwoju żywności funkcjonalnej dietetycznej 2) Technologia przyrządzania dietetycznych przystawek (prebiotyki - np. szparagi, cykoria) 3) Owoce morza – potrawy z ryb i owoców morza. Potrawy z ryb słodkowodnych (pstrąg) 4) Funkcjonalne wyroby cukiernicze: bezglutenowe, niskoenergetyczne, wysokoenergetyczne dla sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie: posiłek regeneracyjny – zupa z wkładką (grochówka, bigos) 5) Desery dietetyczne z owoców egzotycznych 6) Śniadania funkcjonalne (pasta z awokado, orzechów i banana) 7) Badanie zawartości wybranych witamin w produktach funkcjonalnych 8) Badanie zawartości białka oraz składu aminokwasowego w produktach funcjonalnych, wysokobiałkowych 9) Probiotyki - technologia fermentacji mleka i warzyw. Naturalne synbiotyki. 10) Żywność regionalna Małopolski: oscypek, kiełbasa lisiecka, karp wędzony i karp w zalewie octowej. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Praca zbiorcza pod redakcją prof. dr hab. F. Świderskiego. Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne - 2006 2. Akty prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej, dostępne online. Uzupełniająca: 1. J. Kozłowska-Strawska, A. Badora, S. Chwil. Żywność funkcjonalna i tradycyjna – właściwości i wpływ na postawy konsumentów. Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 212-216 2. K. Mironiuk. Żywność funkcjonalna - wyzwanie dla konsumenta, szansa dla producenta. Roczniki Naukowe SERiA 2018 XX |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie rolę składników funkcjonalnych w produkcji potraw UMIEJĘTNOŚCI – potrafi zaplanować i przygotować potrawy z udziałem różnych składników funkcjonalnych KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do świadomej oceny znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów cząstkowych (min. 51% poprawnie). Udział w ocenie końcowej przedmiotu - 50%. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Sadowska-Rociek | |
Prowadzący grup: | Iwona Cieślik, Dorota Litwinek, Barbara Mickowska, Anna Sadowska-Rociek, Magdalena Surma | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Sadowska-Rociek | |
Prowadzący grup: | Iwona Cieślik, Dorota Litwinek, Barbara Mickowska, Anna Sadowska-Rociek, Radosława Skoczeń-Słupska, Magdalena Surma | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.