Seminarium specjalizacyjne 1 R
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TTZRZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 1 R |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: Przygotowanie prezentacji dotyczących zagadnień związanych z tworzeniem się produktów reakcji Maillarda ich wpływie na jakość produktów spożywczych. Przygotowanie prezentacji dotyczących zagadnień związanych z procesami kleikowaniem i retrogradacją skrobi ich wpływie na jakość produktów spożywczych, zwłaszcza węglowodanowych. Przygotowanie prezentacji dotyczących zagadnień związanych z możliwością wzbogacenia pieczywa i ciastek w surowce bądź odpady przemysłowe będące źródłem błonnika i polifenoli, a kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności. Przygotowanie prezentacji dotyczących zagadnień związanych z wpływem metody suszenia i sterylizacji na jakość wyrobów uszlachetnionych z ziemniaka. Przygotowanie prezentacji dotyczących zagadnień związanych z jakością produktów węglowodanowych, a zastosowaniem surowców i dodatków pomocniczych w technologii żywności. Przygotowanie prezentacji dotyczących aktualnych i nowoczesnych trendów w jakości i bezpieczeństwie produktów spożywczych. |
Literatura: |
podstawowa 1. wybrane publikacje z czasopisma „Żywność. Technologia. Jakość” 2. wybrane publikacje z czasopisma „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 3. wybrane publikacje z czasopisma „Przegląd Piekarsko-Cukierniczy” uzupełniająca 1. wybrane publikacje z czasopisma „Przemysł Spożywczy“ 2. wybrane publikacje z czasopisma „Cukiernictwo i Piekarstwo” |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: innowacyjne procesy, trendy rozwojowe i kierunki badań naukowych w zakresie przetwórstwa żywności oraz jakości produktów spożywczych. teorie, fakty, procesy oraz związane z nimi metody stanowiące zaawansowaną wiedzę ogólną z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, oraz wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej właściwej jakości produktów spożywczych. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: pozyskać potrzebne informacje naukowe z literatury, baz danych oraz innych źródeł, dokonać ich interpretacji oraz opracować ich syntetyczną analizę z poprawną dokumentacją. precyzyjnie, zwięźle i właściwie porozumiewać się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej w środowisku zawodowym i innych środowiskach. Potrafi uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję, w której prezentuje swoje stanowisko, uzasadnia je, argumentuje za przyjęciem lub odrzuceniem hipotezy. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy technologicznej i/lub w badaniach naukowych. uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności, kształtowanie i stan środowiska naturalnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie zajęć na podstawie : - przygotowanej prezentacji dotyczącej wybranego zakresu tematycznego - udział w ocenie końcowej modułu 70%, - uczestnictwa w dyskusji tematycznej - udział w ocenie końcowej modułu 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gumul, Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Dorota Gumul, Sławomir Pietrzyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gałkowska, Dorota Gumul | |
Prowadzący grup: | Dorota Gałkowska, Dorota Gumul | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.