Seminarium specjalizacyjne 1 J
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TTZJZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 1 J |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z tematyką badawczą katedry w zakresie przetwórstwa mleka i wybór tematu pracy magisterskiej oraz gromadzenie literatury przedmiotu. Student uzyskuje umiejętność przygotowywania na podstawie literatury krajowej i zagranicznej prezentacji (ustnych i pisemnych) na tematy związane ogólnie z przetwórstwem mleka, a następnie z tematyką swojej pracy magisterskiej. |
Pełny opis: |
Omówienie zasad ukończenia studiów II stopnia oraz przygotowania pracy magisterskiej i prac seminaryjnych wraz z zasadami wyszukiwania i korzystania z literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie problematyki badawczej katedra w zakresie przetwórstwa mleka. Wybór tematów prac magisterskich i ustalenie tematyki prac seminaryjnych. Przedstawienie przez studentów prezentacji seminaryjnej na wybrany temat z szeroko pojętej problematyki przetwórstwa mleka w oparciu o literaturę polsko- i obcojęzyczną. Przedstawienie przez studentów prezentacji seminaryjnej na temat związany z problematyką pracy magisterskiej z przetwórstwa mleka w oparciu o literaturę polsko- i obcojęzyczną. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M. 2001. Poradnik dla dyplomantów. Wyd. AR w Lublinie. 2. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa. 3. Czasopisma krajowe (np. Przegląd Mleczarski, Przemysł Spożywczy, Żywność NTJ) i zagraniczne (np. International Dairy Journal) z dziedziny nauki o żywności i nauki o mleku. Uzupełniająca: 1. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie http://wtz.ur.krakow.pl/zasoby/8/Procedura.pdf 2. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD; http://www.ar.krakow.pl/ 3. Urban S., Ładoński W., 2003. Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz zasady ukończenia studiów II stopnia i przygotowania pracy dyplomowej. Uzyskuje pogłębioną wiedzę na temat nowoczesnych trendów i kierunkach badań naukowych w zakresie wiedzy o mleku i jego przetwórstwie. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - sformułować cel i zakres prezentacji, wyszukać z różnych źródeł i zestawić literaturę, konstruować tabele, wykresy i inne elementy graficzne prezentacji z zakresu szeroko pojętej tematyki przetwórstwa mleka, a także w zakresie tematu swojej pracy magisterskiej w oparciu o literaturę polskojęzyczną i obcą, z wykorzystaniem programu Power point lub innego. Prawidłowo interpretować informacje z różnych źródeł i wyciągać wnioski; - precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotować i przedstawić prezentację ustną i pisemną z zakresu tematyki przetwórstwa mleka. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z szeroko pojętą tematyką przetwórstwa mleka, a także tematyką prac magisterskich; - konstruktywnej krytyki i rozważenia propozycji innych osób. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wygłoszenie i oddanie w formie drukowanej dwóch prezentacji na wybrany temat. Aktywność podczas dyskusji. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT SEM
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.