Seminarium specjalizacyjne 1 E
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TTZEZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 1 E |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zasady planowania eksperymentów naukowych (podstawy teoretyczne i realizacja praktyczna). Metody badań w analizie surowców, półproduktów i produktów żywnościowych. Analiza sensoryczna (podstawy i zastosowanie). Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań. Weryfikacja przydatności metod analitycznych. |
Literatura: |
1. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 2. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i biotechnologii żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności 3. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 4. Jankiewicz M., Kędzior Z. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 5. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT Warszawa 1997 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: -nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie biotechnologii żywności. -podstawowe zasady przygotowania pracy dyplomowej oraz sposób prezentacji wyników. UMIEJĘTNOŚCI: -samodzielnie wyszukać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze źródeł papierowych i cyfrowych (polsko- i obcojęzycznych) oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów. -uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową. -przeanalizować i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu. KOMPETENCJE SPOŁECZNE: -rozplanowania działań prowadzących do wykonania badań. - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Łukasz Byczyński | |
Prowadzący grup: | Łukasz Byczyński, Robert Duliński, Maja Grabacka, Magdalena Mika, Małgorzata Pierzchalska, Anna Starzyńska-Janiszewska, Bożena Stodolak, Agnieszka Wikiera, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Łukasz Byczyński | |
Prowadzący grup: | Łukasz Byczyński, Robert Duliński, Maja Grabacka, Magdalena Mika, Małgorzata Pierzchalska, Anna Starzyńska-Janiszewska, Bożena Stodolak, Agnieszka Wikiera, Krzysztof Żyła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.