Seminarium specjalizacyjne 1 D
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TTZDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne 1 D |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Technologia Żywności, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium specjalizacyjne umożliwia studentom zdobycie umiejętności potrzebnych do: - udziału w dyskusji naukowej, - krytycznej oceny publikacji naukowej, - przeprowadzenia kwerendy na zadany temat - zaprezentowania wyników naukowych oraz wniosków. |
Pełny opis: |
Przedstawienie KAiOJŻ: tematyki prac badawczych, pracowników, wyposażenia laboratoryjnego, zasad pracy w laboratorium; zapoznanie studentów z zawartością katedralnej biblioteki; przygotowanie przez studentów omówienia jednego z artykułów z biblioteki. Prezentacja własnej pracy inżynierskiej (cz1). Prezentacja własnej pracy inżynierskiej (cz2). Prezentacja dotycząca jakości i bezpieczeństwa żywności na podstawie polskojęzycznej publikacji (cz1). Prezentacja dotycząca jakości i bezpieczeństwa żywności na podstawie polskojęzycznej publikacji (cz2). Prezentacja związana z tematem pracy magisterskiej na podstawie treści publikacji polskojęzycznej (cz1). Prezentacja związana z tematem pracy magisterskiej na podstawie treści publikacji polskojęzycznej (cz2). Wykorzystanie norm i przepisów prawnych w pracy dyplomowej; zaprezentowanie przez studentów normy związanej z pracą. Prezentacja dotycząca zwyczajów żywieniowych rejonu pochodzenia (cz1). Prezentacja dotycząca zwyczajów żywieniowych rejonu pochodzenia (cz2). |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Normy dotyczące analizy sensorycznej i chemicznej żywności (dostępne w bibliotece Katedry). 2. Czasopisma polskojęzyczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności oraz prawa żywnościowego (dostępne w bibliotece Katedry). 3. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego (dostępna na stronie www Wydziału). Uzupełniająca: 1. Internetowy system aktów prawnych (http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/ByYear.xsp). |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. - nowoczesne trendy i kierunki badań naukowych w zakresie analizy i oceny jakości żywności. - podstawowe zasady prezentacji wyników w pracach badawczych i przygotowania pracy dyplomowej. Umiejętności - potrafi: - samodzielnie pozyskać informacje związane z realizowaną pracą dyplomową ze polskojęzycznych źródeł papierowych i cyfrowych oraz wykonać krytyczną analizę tych materiałów. - uczestniczyć i/lub prowadzić dyskusję naukową. - przeanalizować wyniki i zinterpretować wyniki pomiarów i przedstawić opracowanie na temat badanego problemu. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. - odpowiedzialności za poufność posiadanych danych i informacji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przygotowanie, zaprezentowanie i przedyskutowanie podczas zajęć: - czterech prezentacji obejmujących: pracę inżynierską, zagadnienie jakości i bezpieczeństwa żywności, temat pracy magisterskiej, zwyczajów żywieniowych, - dwóch streszczeń (przygotowanych podczas zajęć i zaprezentowanych) obejmujących: publikację (z zasobów biblioteki KAiOJŻ), normy (z zasobów biblioteki KAiOJŻ). Ocena końcowa jest średnią z uzyskanych ocen. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Teresa Fortuna | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Jacek Rożnowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ SEM
PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Rożnowski | |
Prowadzący grup: | Dorota Gałkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.