Seminarium specjalizacyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TJBJW.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest uzupełnienie oraz poszerzenie wiedzy studentów z zakresu przetwórstwa zbóż, przemysłu ciastkarskiego i cukierniczego a także stosowanych metod badawczych, w stosunku do informacji uzyskanych na wykładach oraz ćwiczeniach, poprzez prezentacje opracowań lub publikacji z różnych czasopism naukowych, a także zdobycie umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, przygotowania i przedstawienia prezentacji (pisemnej lub ustnej). |
||
Pełny opis: |
Seminarium Tematyka zajęć: Prezentacja prac dotyczących rodzajów szkodników zbożowo-mącznych i metod ich zwalczania. Prezentacja prac dotyczących pleśni i mykotoksyn w ziarnie zbóż i jego przetworach – zagrożenia dla zdrowia, metody oznaczania i zapobieganie ich występowaniu. Prezentacja prac dotyczących wartości żywieniowej i możliwości wykorzystania nowych surowców w przetwórstwie zbóż (amarantus, komosa ryżowa, teff (miłka abisyńska), chia (szałwia hiszpańska). Prezentacja prac dotyczących wykorzystania procesu ekstruzji w produkcji nowoczesnych przetworów zbożowo-mącznych. Prezentacja prac dotyczących współczesnych trendów w produkcji makaronów tradycyjnych i z nietypowych surowców. Prezentacja prac dotyczących akryloamidu – niechcianego składnika przetworów zbożowych i pieczywa. Prezentacja prac dotyczących wartości odżywczej i prozdrowotnej oraz możliwości wykorzystania ziarna kakaowego a także produktów jego przetwarzania Prezentacja prac dotyczących celu i możliwości wzbogacania karmelków twardych i nadziewanych. Prezentacja prac dotyczących wyrobów cukierniczych specjalnego przeznaczenia w kontekście ich właściwości żywieniowych i prozdrowotnych |
||
Literatura: |
Podstawowa 1. wybrane publikacje z czasopisma „Żywność. Technologia. Jakość” 2. wybrane publikacje z czasopisma „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 3. wybrane publikacje z czasopisma „Przegląd Piekarsko-Cukierniczy” Uzupełniająca 1. wybrane publikacje z czasopisma „Cukiernictwo i Piekarstwo” 2. wybrane publikacje z czasopisma „Przemysł Spożywczy“ |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Wymienia i krótko charakteryzuje rodzaje szkodników zbożowych i metody ich zwalczania. Zna zagrożenia wynikające z obecności mykotoksyn i pleśni w ziarnie zbóż, wskazuje metody oznaczania i zapobiegania ich występowaniu. Charakteryzuje wartość żywieniową i możliwości wykorzystania nowych surowców w przetwórstwie zbóż (amarantus, komosa ryżowa, teff (miłka abisyńska), chia (szałwia hiszpańska). Wskazuje nowoczesne trendy w produkcji przetworów zbożowych i makaronów. Opisuje możliwości zastosowania procesu ekstruzji do produkcji nowoczesnych artykułów zbożowo-mącznych. Charakteryzuje akryloamid – składnik przetworów zbożowych i pieczywa. Określa wartość odżywczą i prozdrowotną oraz możliwość wykorzystania ziarna kakaowego a także produktów jego przetwarzania Wskazuje cel i możliwość wzbogacania karmelków twardych i nadziewanych Charakteryzuje wyroby cukiernicze specjalnego przeznaczenia w kontekście ich właściwości żywieniowych i prozdrowotnych UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Formułuje cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania prezentacji ustnej. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją żywności. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Seminarium Zaliczenie seminarium na podstawie: - przygotowanie prezentacji dotyczącej wybranego zakresu tematycznego - udział w ocenie końcowej modułu 70%, - uczestnictwo w dyskusji tematycznej - udział w ocenie końcowej modułu 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Halina Gambuś | |
Prowadzący grup: | Halina Gambuś, Marek Gibiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Rafał Ziobro | |
Prowadzący grup: | Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.