Seminarium specjalizacyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.SSP1.SM.TJBJA.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium specjalizacyjne |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Seminarium Tematyka zajęć: Przedstawienie zasad prowadzenia seminariów i pracy studenta Omówienie sposobu wykorzystania literatury i baz danych związanych z tematem pracy magisterskiej. Przedstawienie zasad korzystania z poszczególnych laboratoriów w Katedrze przy wykonywaniu części eksperymentalnej pracy Prezentacje publikacji związanych z tematami realizowanymi przez studentów |
Literatura: |
Podstawowa 1. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość – korzystanie z publikacji zamieszczonych w tym czasopiśmie (znajdują się w Katedrze) 2. FOOD Lex – korzystanie z tego czasopisma (znajduje się w Katedrze) 3. Normy dotyczące analizy sensorycznej i chemicznej żywności (znajdują się w Katedrze) Uzupełniająca 1. Food Analytical Methods, Food Chemistry, Food Science and Technology, Food Research International, Food and Chemical Toxicology, |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Ma wiedzę w zakresie badań naukowych w dziedzinie przetwórstwa żywności i metod oceny jakości żywności Ma wiedzę na temat badań naukowych podstaw technologii produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości zdrowotnej Ma pogłębiona wiedzę w zakresie ryzyka zdrowotnego związanego z fizycznym, chemicznym i mikrobiologicznym zanieczyszczeniem żywności i środowiska oraz zna sposoby obniżania tego ryzyka Identyfikuje żywność jako źródło składników odżywczych i bioaktywnych, które można modyfikować celu otrzymania określonej charakterystyki i funkcjonalności UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Formułuje cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania prezentacji ustnej. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją żywności. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. |
Metody i kryteria oceniania: |
Seminarium Zaliczenie seminarium na podstawie prezentacji - udział w ocenie końcowej modułu 100%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.