Obliczenia chemiczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.OBCH.NI.TTZTZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo żywności
|
Nazwa przedmiotu: | Obliczenia chemiczne |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 1 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot z zakresu podstaw chemii dotyczący zasad prowadzenia obliczeń w zakresie chemii roztworów wodnych, oraz podstaw stechiometrii |
Pełny opis: |
Reguły obliczeń w chemii. Zaokrąglanie, liczba cyfr znaczących. Układ jednostek SI. Podstawowe, pokrewne i uzupełniające jednostki stosowane w chemii i analizie żywności. Przeliczanie jednostek. Pojęcie mola, masy molowej oraz objętości molowej (gazów). Prawo zachowania materii, prawo stosunków stałych oraz wielokrotnych. Zastosowanie wprowadzonych pojęć w obliczeniach." Układanie równań reakcji chemicznych, dobór współczynników stechiometrycznych. Obliczenia chemiczne na podstawie przebiegu reakcji. "Sposoby wyrażania stężenia roztworów: stężenie procentowe, molowe, ułamki (molowe, objętościowe, masowe), ppm. Przeliczanie stężeń. 1. Sposoby sporządzania roztworów o zadanym stężeniu. Mieszanie, rozcieńczanie i zatężanie roztworów." 2. Podstawy reakcji jonowych w roztworach. Reakcje równowagowe w roztworach - dysocjacja. Stała i stopień dysocjacji. Wprowadzenie pojęcia elektrolitów mocnych i słabych. 3. lloczyn jonowy wody, odczyn roztworów oraz skala pH. Obliczanie stężenia jonów wodorowych i wodorotlenowych na podstawie wartości pH roztworu. 4. Obliczenia związane ze zmianą stężenia jonów wodorowych w roztworze. Podstawy alkacymetrii. Równowagi kwasowo-zasadowe w roztworach wodnych. Obliczanie pH roztworów mocnych i słabych kwasów oraz zasad. 5. Dysocjacja kwasów wieloprotonowych. Reakcje zobojętniania kwasów i zasad. Właściwości koligatywne roztworów. 6. Roztwory buforowe i ich wykorzystanie w analizie żywności. Obliczenia składu roztworów buforowych i ich pH. 7. Strącanie osadów. Iloczyn rozpuszczalności, rozpuszczalność molowa, efekt wspólnego jonu. |
Literatura: |
1. Obliczenia Chemiczne; M. Łukasiewicz, O. Michalski, J. Szymońska; UR Kraków 2015 i/lub kolejne wydania z aktualizacjami. 2. Zbiór zadań z chemii do liceów i techników zakres rozszerzony; K. Pazdro, A.Rola-Noworyta; Oficyna Edukacyjna Krzysztof Pazdro, 2015 i/lub kolejne wydania z aktualizacjami. 3. Akademicki zbiór zadań z chemii ogólnej; K. Pazdro, A. Rola-Noworyta; Oficyna Edukacyjna Krzysztof Pazdro, 2013 i/lub kolejne wydania z aktualizacjami. 1. Chemia Ogólna; L. Jones, P. Atkins; PWN, Warszawa, 2020 i/lub kolejne wydania z aktualizacjami. 2. Chemia. Podstawy i zastosowania; M.J. Sienko, R. A. Plane; WNT, Warszawa, 2002 i/lub kolejne wydania z aktualizacjami. |
Efekty uczenia się: |
Student: 1. zna i rozumie prawa chemiczne i pojęcia umożliwiające obliczenia stechiometryczne niezbędne do analizy objętościowej w tym podstawowe sposoby wyrażania stężeń (procentowe, molowe, ułamek molowy, ppm) 2. zna i rozumie zjawiska zachodzące w roztworach wodnych elektrolitów, posługuję się pojęciem kwasów i zasad (zgodnie z teoriami Arrheniusa i Broensteda), iloczyn jonowy wody. 3. potrafi rozwiązać problemy stechiometrii procesów chemicznych, w oparciu o podstawowe prawa chemiczne, poprawnie posługiwać się jednostkami układu SI; przeprowadzać ilościową analizę zjawisk i procesów związanych z reakcjami chemicznymi. 4. potrafi obliczyć oraz przeliczyć stężenia składników w roztworze. Nabiera teoretycznych umiejętności na temat sporządzania roztworów, ich rozcieńczania, zatężania i mieszania. 5. potrafi zinterpretować zjawiska zachodzące w wodnych roztworach elektrolitów oraz potrafi zastosować podstawowe narzędzia matematyczne do opisu równowagi w roztworze; obliczać wykładnik jonów wodorowych w roztworach kwasów, zasad i soli oraz interpretować jego zmiany podczas reakcji zobojętniania. 6. jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych, a także rozwoju osobistego oraz kreatywnego rozwiązywania problemów analitycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwium (ocena pozytywna dla min. 55% punktów). |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Łukasiewicz | |
Prowadzący grup: | Marcin Łukasiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWA
CWA
CWA
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Łukasiewicz | |
Prowadzący grup: | Marcin Łukasiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWA
CWA
CWA
CWA
CWA
N CWA
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Łukasiewicz | |
Prowadzący grup: | Marcin Łukasiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWA
CWA
N CWA
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marcin Łukasiewicz | |
Prowadzący grup: | Marcin Łukasiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.