Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Metody badań eksperymentalnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.1s.MBEK.SM.TTZTC.T Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Metody badań eksperymentalnych
Jednostka: Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot umożliwia studentowi teoretyczne i praktyczne zapoznanie się z metodami badań eksperymentalnych stosowanych w badaniach żywności i obejmuje metody chemiczne, instrumentalne i sensoryczne. W ramach przedmiotu student zyskuje także wiedzę oraz umiejętności związane z prawidłowym planowaniem eksperymentów naukowych oraz prawidłową interpretacją uzyskanych wyników badań. Praca w laboratorium, szczególnie związana z realizacją badań do prac magisterskich, powiązana jest ściśle z przyswojeniem i przypomnieniem podstaw teoretycznych stosowanych metod.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna.

Metody badań chemicznych w analizie surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Metody badań instrumentalnych w analizie surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Analiza sensoryczna. Podstawy i zastosowania

Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań

Weryfikowanie przydatności metod analitycznych

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. N. Baryłko-Pikielna, I Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009.

2. M. Bączkowicz, T. Fortuna, L. Juszczak, J. Sobolewska-Zielińska, Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2009.

3. Z. Gruda, J. Postolski, Zamrażanie żywności, WNT, W-wa, 1999.

4. W. Jastrzębski, Technologia chłodnicza żywności, WSiP, W-wa, 1991.

5. Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności.

6. Y. Pomeranz i C. E. Meloan, Food Analysis: Theory and Practice, 3rd wyd. Springer, 2002.

Literatura uzupełniająca:

1. J. Gawęcki, W. Wagner, Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984.

2. M. Jankiewicz, Z. Kędzior (red), Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2001.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej

Umiejętności

Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy

Świadomie posługuje się aparaturą naukową i potrafi opracować i zinterpretować otrzymane wyniki

Weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału

Kompetencje społeczne

Kreatywnie rozwiązuje problemy analityczne

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Wiedza

Nie zna podstaw fizykochemicznych chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstaw teoretycznych analizy sensorycznej.

Umiejętności

Nie potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperymentu naukowego

Nie posługuje się aparaturą naukową i nie potrafi zinterpretować otrzymanych wyników

Nie weryfikuje przydatności metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału

Kompetencje społeczne

Nie potrafi rozwiązać prostych problemów analitycznych

Na ocenę 3

Wiedza

Słabo zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej.

Umiejętności

Do poprawnego zaplanowania i przeprowadzenia eksperymentu naukowego potrzebuje znaczącego wsparcia prowadzącego

Posługuje się aparaturą naukową, ale nie potrafi zinterpretować otrzymanych wyników

Weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału w sposób dostateczny

Kompetencje społeczne

Samodzielnie rozwiązuje niektóre problemy analityczne

Na ocenę 4

Wiedza

Dobrze zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej.

Umiejętności

Z pomocą prowadzącego potrafi poprawnie zaplanować eksperyment naukowy i wykonuje go samodzielnie

Świadomie posługuje się aparaturą naukową i potrafi zinterpretować większość otrzymanych wyników

Dobrze weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału

Kompetencje społeczne

Samodzielnie rozwiązuje większość problemów analitycznych

Na ocenę 5

Wiedza

Bardzo dobrze zna podstawy fizykochemiczne chemicznych i instrumentalnych metod badawczych stosowanych w technologii żywności oraz podstawy teoretyczne analizy sensorycznej.

Umiejętności

Potrafi poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy

Świadomie posługuje się aparaturą naukową i bardzo dobrze potrafi zinterpretować otrzymane wyniki

Bardzo dobrze weryfikuje przydatność metody analitycznej pod kątem sprecyzowanego zapotrzebowania i w zależności od analizowanego materiału

Kompetencje społeczne

Kreatywnie i samodzielnie rozwiązuje problemy analityczne

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-26 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Macura
Prowadzący grup: Joanna Banaś, Grzegorz Fiutak, Ireneusz Maciejaszek, Ryszard Macura, Magdalena Michalczyk, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-25 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Macura
Prowadzący grup: Joanna Banaś, Grzegorz Fiutak, Ireneusz Maciejaszek, Ryszard Macura, Jagoda Majcherczyk, Krzysztof Surówka, Iwona Tesarowicz, Teresa Witczak, Magdalena Witek, Agnieszka Zawiślak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.