Ekologia i ochrona środowiska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.EIOS.SI.TBSBY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologia i ochrona środowiska |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Charakterystyka najbardziej istotnych zagrożeń środowiska z punktu widzenia rozwoju globalnej gospodarki. Antropogeniczne zagrożenia emisyjne do atmosfery, gleby i wody. Łagodzenie skutków eksploatacji zasobów przyrody w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju. Odpady wytwarzane w sektorze gospodarki żywnościowej oraz ich wyróżniki jakościowe. Schemat postępowania z określonymi odpadami przemysłowymi, wpływ zastosowanych technik zmniejszenie ryzyka środowiskowego. Sposoby postępowania w zakresie sortowania, recyklingu, utylizacji odpadów, spalania, depozycji odpadów ostatecznych, lokalizacji składowisk i mogilników. Rodzaje skażenia wód, klasy czystości, indeks saprobowy, mechanizmy eutrofizacji. Obowiązujące wymagania jakościowe dla potrzeb produkcji żywności i napojów, uregulowania prawne w zakresie ochrony ujęć wody. Zagrożenia radioaktywne i źródła promieniowania. Biologiczne skutki chemizacji rolnictwa (rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne. Zintegrowany monitoring środowiska. Organizacje i instytucje działające na rzecz ochrony środowiska w kraju i na świecie (NFOŚ, IUCN). Ćwiczenia terenowe Tematyka zajęć: Zapoznanie się z funkcjonowaniem składowiska odpadów. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Ochrona środowiska. Księga eko-testów do pracy w szkole i w domu. Hafner M. Polski Klub Ekologiczny. Kraków 1993 Uzupełniająca 1. Ekologia-Żywność-Zdrowie. WGS, Przemyśl 2005 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: na czym polegają najbardziej istotne zagrożenia środowiska z punktu widzenia rozwoju globalnej gospodarki, antropogeniczne zagrożenia emisyjne do atmosfery, gleby i wody; zna założenia filozofii łagodzenia skutków eksploatacji zasobów przyrody w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju jak powstają odpady wytwarzane w sektorze gospodarki żywnościowej oraz jakie są wyróżniki jakościowe pod względem obciążenia środowiska (zużycie wody na jednostkę produktu, uciążliwości ściekami, wytwarzanie odpadów niepłynnych, hałas emitowanym przez urządzenia). schematy postępowania z określonymi odpadami przemysłowymi, wskazuje wpływ zastosowanych technik zmniejszenie ryzyka środowiskowego; zna rodzaje skażeń wód, klasy czystości, mechanizmy eutrofizacji i rozumie pojęcie indeksu saprobowego; zna obowiązujące wymagania jakościowe dla potrzeb produkcji żywności i napojów, uregulowania prawne w zakresie ochrony ujęć wody. Zna biologiczne skutki chemizacji rolnictwa oraz wykazuje różnice pomiędzy rolnictwem konwencjonalnych i ekologicznym. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: postępować zgodnie z procedurami na składowisku odpadów. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: dokształcania i doskonalenia zawodowego. wzięcia odpowiedzialności za ochronę środowiska. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady pisemny sprawdzian wiedzy z zakresu wykładów (ocena pozytywna powyżej 51% możliwych punktów), udział w ocenie końcowej modułu 80% Ćwiczenia terenowe Zaliczenie ćwiczeń na podstawie obecności i aktywności podczas dyskusji tematycznych prowadzonych na zajęciach w zakładzie przetwarzania i składowania odpadów - udział w ocenie końcowej modułu 20% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.