Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.1s.BPPZ.SI.TTZCX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biologicznymi i technicznymi podstawami produkcji zwierzęcej. Zapoznanie z podstawowymi zasadami produkcji zwierzęcej, przy wykorzystaniu różnych systemów gospodarowania. Podanie charakterystyki morfologicznej, anatomicznej i użytkowej różnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Określenie wpływu czynników fizjologicznych, genetycznych, środowiskowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Podstawowe elementy planowania w produkcji zwierzęcej. Wpływ czynników genetycznych (rasa, gatunek) oraz środowikowych (żywienie) oraz fizjologicznych (zdrowotność) na jakość i bezpieczeństwo surowców pochodzenia zwierzęcego. Charakterystyka wybranych układów anatomiczno-fizjologicznych zwierząt gospodarskich. Rozród i gospodarka hormonalna zwierząt gospodarskich. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Wpływ sposobu żywienia na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. Dobrostan zwierząt gospodarskich – jakość surowców Typy użytkowe i rasy bydła. Podstawowe zasady utrzymywania i pielęgnowania bydła. Odchów i żywienie bydła. Użytkowanie mleczne krów. Użytkowanie mięsne bydła. Trzoda chlewna jako surowiec rzeźny. Czynniki wpływające na jakość surowca rzeźnego. Typy użytkowe i rasy świń. Wychów i żywienie prosiąt. Tucz trzody chlewnej. Znaczenie chowu i hodowli drobiu. Typy użytkowe i rasy kur. Wychów i żywienie kurcząt. Żywienie kur niosek. Nieśne użytkowanie kur. Mięsne użytkowanie kur. Użytkowanie kaczek, gęsi i indyków. Charakterystyka zasadniczych kierunków użytkowania owiec. Pozyskiwanie produktów i surowców od owiec. Rasy i typy użytkowe owiec. Produkty jadalne (mleko, mięso) i niejadalne (skóry, wełna). Zarys hodowli i chowu karpi w stawach. Warunki środowiskowe w stawach. Rozród i wychów materiału obsadowego karpi. Produkcja karpi w stawach. Modyfikacja mięsa ryb przy uzyciu czynnika żywieniowego. Hodowla bydła: ocena pokroju, wieku i masy ciała, pomiary zoometryczne i indeksy pokrojowe; sekrecja i pozyskiwanie mleka; wskaźniki użytkowości mlecznej; żywienie krów mlecznych i opas bydła; ocena użytkowości mlecznej krów; ocena użytkowości mięsnej bydła; Rozpoznanie wyrębów tuszy. Hodowla trzody chlewnej: systemy utrzymania trzody; ocena cech użytkowych i pokroju świń; rozbiór technologiczny tuszy; klasyfikacja poubojowa tusz; zasady krzyżowania międzyrasowego; zasady tuczu trzody chlewnej. Rozpoznanie wyrębów tuszy Hodowla drobiu: metody i technika selekcji drobiu, ocena na podstawie wartości osobniczej, ocena użytkowości kur kierunku nieśnego i mięsnego, zasady doboru pasz w żywieniu kur niosek i brojlerów, zasady chowu kaczek, gęsi i indyków.Ocena parametrów fizycznych treści jaja, skorupy, świeżość jaj. Wady jaj. Hodowla małych przeżuwaczy: pozyskiwanie wełny, skór, mięsa oraz mleka; ocena cech osobniczych, pokroju i użytkowości owiec i kóź. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Litwińczuk Z. (red.): Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa, 2004. Szlaszyńska Z., Fijałkowska W. (red.): Hodowla zwierząt. PWRiL, Warszawa, 1996. Raczyk W., Święcki A., Świetlikowska. U. (red.): Zootechnika. PWRiL, Warszawa, 1973. Literatura uzupełniająca: Dobrowolska D. (red.)Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy według INRA. Inst.Zootechniki Kraków 1997. Jamroz D., Potkański A. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. PWN Warszawa 2001. Jamroz D.: Paszoznawstwo, PWN, Warszawa 2004. Kosieradzka J.: Zastosowanie roślin GM w żywieniu zwierząt. Pasze Przemysłowe, 2/2001. Węglarz A., Ormian W.: Chów i hodowla bydła. Wyd. AR w Krakowie, Kraków,1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe metody, techniki, technologie i narzędzia rolnicze służące kształtowaniu środowiska i wykorzystaniu potencjału przyrody do produkcji surowców zwierzęcych. Zna podstawy hodowli, chowu i żywienia zwierząt. Kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Typy użytkowe i rasy. Ocena produkcyjności zwierząt. Wybrane zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego do przetwórstwa. Umiejętności Student posiada umiejętność wykonywania obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych, chemicznych, fizjologicznych w zakresie produkcji zwierzęcej oraz przetwórstwie żywności. Student uzyskuje umiejętność oceny wpływu czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców przeznaczonych dla przemysłu przetwórstwa produktów zwierzęcych. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Kompetencje społeczne Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców zwierzęcych wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna metod, technik, technologii i narzędzi stosowanych w produkcji zwierzęcej. Nie zna czynników wpływających na produkcję surowców zwierzęcych.. Nie zna podstawowych zasad hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunków i systemów użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Nie potrafi identyfikować typów użytkowych i ras oraz ocenić produkcyjność zwierząt. Nie zna podstawowych zagadnień dotyczących utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości. Nie zna zasad oceny przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego Nie posiada umiejętności wykonywania obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Nie potrafi ocenić wpływu czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Student nie posiada umiejętności oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Nie ma świadomości społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości. Na ocenę 3 Zna niektóre metody, techniki, technologie i narzędzia stosowane w produkcji zwierzęcej. Zna niektóre czynniki wpływające na produkcję surowców zwierzęcych. Zna podstawowe zasady hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Błędnie identyfikuje typy użytkowe i rasy a także ocenia produkcyjność zwierząt. Zna podstawowe zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego Posiada umiejętność wykonywania ograniczonej ilości obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Potrafi ocenić wpływ niektórych czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej niektórych surowców pochodzenia zwierzęcego. Ma częściową świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości. Na ocenę 4 Zna większość metod, techniki, technologii i narzędzi stosowanych w produkcji zwierzęcej. Zna niektóre czynniki wpływające na produkcję surowców zwierzęcych.. Zna zasady hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Identyfikuje typy użytkowe i rasy a także ocenia produkcyjność zwierząt. Zna podstawowe zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego Posiada umiejętność wykonywania podstawowych obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Potrafi ocenić wpływ czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości Na ocenę 5 Zna metody, techniki, technologie i narzędzia stosowane w produkcji zwierzęcej. Zna niektóre czynniki wpływające na produkcję surowców zwierzęcych. Zna zasady hodowli, chowu i żywienia zwierząt, kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Identyfikuje typy użytkowe i rasy a także ocenia produkcyjność zwierząt. Zna zagadnienia z utrzymania zwierząt w relacji do różnych systemów produkcji oraz jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Zna metody modyfikacji czynników hodowlanych i żywieniowych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego. Posiada umiejętność wykonywania szerokiej gammy obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów w odniesieniu do wielkości biologicznych i chemicznych wykorzystywanych w produkcji i przetwórstwie surowców zwierzęcych. Potrafi ocenić wpływ czynników genetycznych, środowiskowych i fizjologicznych na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego. Potrafi modyfikować wymienione czynniki. Student posiada umiejętność oceny jakości i przydatności technologicznej surowców pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje ocenę do prawidłowego ich zastosowania w przetwórstwie. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję surowców wysokiej jakości, rozumie jego znaczenie. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.